Podijeli objavu

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna pale, nakon niza naznaka daljnjeg usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, među ostalim, kineskog, što je podržalo strahovanja od slabljenja potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijene nafte prošli tjedan još malo pale 1

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 1,8 posto, na 59,42 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 53,78 dolara.

Cijene su se našle pod pritiskom zbog niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Tako je, među ostalim, objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je slabiji rast nego što su analitičari očekivali i najsporiji u posljednjih 27 i pol godina.

To pokazuje da je američko-kineski trgovinski rat izazvao slabljenje i domaće i inozemne potražnje.

Zbog toga je, među ostalim, Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 3 posto, što bi bila najniža stopa rasta od financijske krize.

Cijene nafte prošli tjedan još malo pale 2

Podršku cijenama pruža, pak, nada ulagača da će uskoro SAD i Kina potpisati barem parcijalni trgovinski sporazum, što bi bio korak prema smirivanju tenzija između dvije zemlje.

Američko-kineski trgovinski rat traje već više od godinu dana. U tom razdoblju SAD je nametnuo više carine na milijarde dolara vrijednu kinesku robu, a Kina je zauzvrat uvela carine na američku robu, što je izazvalo usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Ulagači se nadaju da bi smanjivanje napetosti između SAD-a i Kine moglo spriječiti daljnje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva, a time ojačati i potražnju za energentima.

Podršku cijenama nafte pruža i smanjena proizvodnja OPEC-a i njegovih partnera. OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, pridržavaju se dogovora da će do ožujka 2020. ograničavati opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

OPEC je u najnovijem mjesečnom izvješću snizio procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini na 980 tisuća barela dnevno, a potvrdio procjenu o njezinom povećanju u 2020. za 1,08 milijuna barela dnevno.

U fokusu ulagača bilo je u petak i izvješće tvrtke Baker Hughes, prema kojemu je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u porastao drugi tjedan zaredom, za jedno postrojenje, na ukupno 713.

No, to je, ipak, i dalje najmanji broj aktivnih postrojenja od svibnja 2017. godine, što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Autor: HINA

Podijeli objavu