Podijeli objavu

Libanonske snage sigurnosti pokušavaju u utorak mirnim putem uvjeriti prosvjednike da ponovno otvore ceste širom zemlje i neće koristiti silu ako oni to ne učine, rekao je u utorak sigurnosni izvor u trenutku dok je zemlja paralizirana masovnim protuvladinim prosvjedima.

U želji da smanji nezadovoljstvo javnosti političkom elitom i teškim stanjem u gospodarstvu, vlada premijera Saada al-Haririja najavila je u ponedjeljak skup mjera uključujući dugo odgađane reforme za borbu protiv korupcije.

Stotine tisuća ljudi prosvjedovale su od četvrtka na ulicama Libanona, optužujući političku klasu da vodi gospodarstvo u propast.

Banke i škole i dalje su zatvorene. Rano ujutro činilo se da je broj prosvjednika u središtu Bejruta i sjevernog grada Tripolija bio manji nego prije.

Prosvjedi su uglavnom mirni od petka navečer kada je u središtu Bejruta došlo do sukoba sa snagama sigurnosti.

Kasno u ponedjeljak vojnici su se u Bejrutu sukobili s mladićima na motociklima koji su nosili zastave Hezbollaha i Amala.

Prosvjedi su ujedinili Libanonce svih frakcija i ne predvodi ih niti jedna dominanta politička stranka.

Neke glavne ceste u utorak su ponovno otvorene za promet, no druge su i dalje blokirane, ističe Hina. Izvor je rekao da se vlasti neće sukobljavati s prosvjednicima zbog toga i stvarati probleme.

Reforme koje je Hariri najavio u ponedjeljak uključuju simbolično smanjenje plaća ministara i zastupnika za polovicu, kao i mjere za uravnoteženje javnih financija koje se dugo odgađalo, navodi Jutarnji.hr.

Libanon je među najzaduženijim zemljama u svijetu, a nezaposlenost iznosi 37 posto. Gospodarstvo je teško pogođeno političkom paralizom i regionalnim sukobima.

Podijeli objavu