Podijeli objavu

Justin Trudeau osvojio je drugi mandat na mjestu premijera Kanade. No iz ovih izbora izlazi oslabljen i morat će zatražiti potporu neke manje stranke u Zastupničkom domu kako bi mogao ostati na vlasti.

Liberali su imali većinu ili su pobijedili u 146 od 304 izborna okruga, prema nacionalnoj televiziji CBC. Trudeau je bilo potrebno osvojiti 170 mjesta kako bi osigurao većinu, piše Guardian.

U obraćanju onima koji su glasali za njega, Trudeau je rekao:” Hvala vam što vjerujete u našu zemlju i zajedno ćemo je pokrenuti u pravom smjeru. Onima koji ga nisu podržali, obećao je da će njegova stranka raditi za sve građane, javlja BBC.

Kanadske mreže nisu predvidjele razmjere pobjede Justina Trudeaua (47) u utrci s konzervativcima Andrewa Scheera (40). Po zadnjim anketama te su dvije stranke izjednačene. Ako se projekcije potvrde, Trudeau će osvojiti drugi mandat unatoč mnogim skandalima koji su obilježili njegovu četverogodišnju vladavinu.

Iz ovih izbora izlazi oslabljen i morat će zatražiti potporu neke manje stranke u Zastupničkom domu kako bi mogao ostati na vlasti. U trenutku raspuštanja sadašnjeg doma liberali su imali apsolutnu većinu glasova, 177 od 338. Tako bi liberalni čelnik već u utorak mogao početi razgovore s manjim strankama radi formiranja koalicije. Trudeau bi mogao koalirati s Novom demokratskom strankom (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha, jednom od otkrića ovih izbora ili s Kvebečkim blokom, strankom pristaša neovisnosti koju vodi drugo otkriće ovih izbora Yves-Francois Blanchet. Ta stranka ima kandidate samo u “Lijepoj pokrajini”, ali ona sama ima gotovo četvrtinu zastupnika u Ottawi (78) i Blok je ondje bacao klipove pod noge liberala.

Još se ne zna kolika je bila izlaznost na izborima. Oko 4,7 milijuna birača glasovalo je prijevremeno, od petka do ponedjeljka prošlog tjedna, što je znatan porast u odnosu na 2015.

Liberalni čelnik završava svoj mandat oslabljen zbog nekoliko skandala. Popularnost mu je pala nakon otkrića da se politika upletala u sudski postupak a objavljivanje fotografija na kojima se maskirao u crnca (“blackface”) u jeku izborne kampanje narušilo mu je ugled. Tijekom čitave kampanje isticao je svoja postignuća: čvrsto gospodarstvo, legalizaciju marihuane, uvođenje poreza na ugljikov dioksid, prihvat desetaka tisuća sirijskih izbjeglica te potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini s Europom, Sjedinjenim Državama i Meksikom.

Njegov protukanidat Scheer obećavao je povratak proračunskoj ravnoteži i smanjenje poreza, s jednostavnim ciljem: vratiti novac u džepove Kanađana. Konzervativac koji se zauzima za katoličke vrijednosti pokušao si je popraviti ugled koji je narušio redovitim napadima na Trudeaua, piše Hina.

Kanadski izborni sustav predviđa da premijer na odlasku može ostati na dužnosti čak i ako njegova stranka ne osvoji većinu mjesta u parlamentu, sve dok ima većinu tijekom glasovanja o povjerenju u Zastupničkom domu, prenosi Večernji.hr.

Trump čestitao Trudeauu

Američki predsjednik Donald Trump čestitao je Trudeauu na “lijepoj i teškoj pobjedi.”  “Veselim se se što ću raditi s vama na boljitku obje naše zemlje!”, kazao je.

Podijeli objavu