Podijeli objavu

Britanska policija javlja da su u kamionu u Essexu noćas pronađena tijela 39 osoba. Njih je pozvao tim hitne pomoći koji je pronašao tijela u industrijskoj zoni Waterglade u gradu Graysu, nedaleko od Londona.

Uhićen muškarac iz Sjeverne Irske

BBC javlja kako je uhićen i pritvoren 25-godišnji vozač kamiona iz Sjeverne Irske pod sumnjom za ubojstvo. Doznaje se kako je riječ o tijelima 38 odraslih osoba i jednom tinejdžeru, a policija pokušava utvrditi njihov identitet. Rečeno je kako bi to mogao biti dugotrajan proces.

Kamion je navodno stigao u zemlju još prošle subote iz Bugarske i to preko luke Holyhead u Walesu, što je ocijenjeno neobičnim. Zbog toga je Independent kontaktirao bugarsko veleposlanstvo u Londonu koje tvrdi kako ne zna ništa o slučaju te informacije prikuplja iz medija.

“Ljudi govore da su pojačane sigurnosne provjere na mjestima poput Dovera i Calaisa, pa bi moglo biti lakše ući preko Cherbourga ili Roscoffa, preko Rosslarea i prema Dublinu. Dug je put, koji oduzima cijeli dan na putovanju”, tvrdi Seamus Leheny, čelni čovjek sjevernoirske Udruge za prijevoz tereta.

Blokirana cijela industrijska zona

Policija je postavila kordon i zatvorila cijeli Waterglade.

“Surađujemo s vijećem Thurrocka kako bismo ublažili bilo kakav utjecaj koji će naša istraga imati na lokaciju. Svjesni smo da će blokada poremetiti aktivnosti lokalnih poduzeća u tom području i radimo na tome da ih otklonimo u što kraćem vremenu”, rekao je glavni policijski inspektor Andrew Marriner.

“Naš menadžer je jutros pokušao doći na posao kada ga je policija otpratila, a mi smo premješteni u drugo područje”, rekao je vlasnik tvrtke GSF Car Parts, Glen Freeland.

Svjedokinja koja je ondje prošla oko 4 sata ujutro po lokalnom vremenu tvrdi da nije vidjela “ništa osim plavih rotirajućih svjetala”.

“Znala sam da je nešto ozbiljno zbog velikog broja policijskih automobila i vozila hitne pomoći. Policija je parkirala njihove automobile po cijeloj cesti kako ne bismo ništa vidjeli”, dodala je.

Johnson zaprepašten

Premijer Boris Johnson rekao je da je “zaprepašten ovim tragičnim incidentom” i dodao kako prima “redovne informacije i Ministarstvo unutarnjih poslova će usko surađivati s policijom Essexa dok se ne utvrdi što se točno dogodilo. Moje misli su sa svima onima koji su izgubili život i njihovim najmilijima.”

Njegov irski kolega, Leo Varadkar, rekao je kako se radi o “ljudskoj tragediji” te da će biti provedena istraga kako bi se utvrdilo je li crvena Scania s bijelom poluprikolicom prošla kroz Irsku.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel “šokirana je i tužna zbog ovog krajnje tragičnog incidenta.”

Sličan se slučaj dogodio u lipnju 2000. kad je u Doveru pronađen kamion sa 58 tijela kineskih imigranata, a nizozemski vozač je uhićen te godinu dana nakon prolaska i osuđen za sudjelovanje u ubojstvu, prenosi Danas.hr.

Podijeli objavu