Podijeli objavu

Ruske snage su u srijedu prešle Eufrat, u Siriji, u smjeru turske granice, na temelju rusko-turskog dogovora o povlačenju kurdskih snaga, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruska vojna policija će “pomagati u povlačenju Postrojba narodne zaštite (YPG, kurdski borci) i u njihovu razoružavanju 30 km duboko” na većem dijelu sirijskog sjeveroistoka uz granicu s Turskom, dodalo je ministarstvo obrane.

Na temelju ugovora koji su u utorak zaključili Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, 150 sati nakon 11.00 sati po srednjoeuropskom vremenu u srijedu, ondje će patrolirati Rusi i Turci.

Rusko ministarstvo obrane je usto objavilo zemljovid sjeveroistoka Sirije na kojemu je označilo mjesta na kojima je 15 sirijskih kontrolnih točaka na granici.

Najposlije, kako navodi ruska novinska agencija Ria Novosti, pripadnici snaga koje je poslala Moskva sastali su se s čelnicima kurdskog grada Kobanea, simbola otpora skupini Islamskoj državi (IS). Ruski vojnici trebaju i ondje početi ophodnju, navodi Hina.

Na temelju rusko-turskog dokumenta, Turska je ipak zadržala kontrolu nad jednim drugim područjem na sjeveroistoku dugim 120 km na kojemu je njezina vojska već prisutna, donosi Hrt.hr. To je područje zauzela u ofenzivi protiv YPG-a koju je počela 9. listopada.

Trump nazvao uspostavu sigurnosne zone u Siriji “velikim uspjehom”

Sjedinjene Države izvijestile su Tursku da je dovršeno povlačenje kurdskih boraca iz “sigurnosne zone” koju je Ankara zahtijevala u sjevernoj Siriji, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je u srijedu uspostavu sigurnosne zone u Siriji “velikim uspjehom”, najavivši da će oko podneva po mjesnom vremenu dati o tome izjavu u Bijeloj kući.

– Velik uspjeh na tursko-sirijskoj granici. Zona sigurnosti je uspostavljena!, napisao je na Twitteru američki milijarder.

– Prekid vatre se poštuje, borbe su završene. Kurdi su sigurni i jako dobro su s nama surađivali. Zarobljenici IS-a (skupine Islamske države) su na sigurnom, dodao je američki predsjednik.

Podijeli objavu