Podijeli objavu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Matthew Palmer nastavlja praksu svojih prethodnika iz State departmenta, izvještavajući Senat o događajima u BiH, po već uhodanoj matrici, bez identificiranja stvarnih problema i odgovornih za te probleme.

“Palmer pred Senatom sigurno ne bi mogao izgovoriti čuvenu rečenicu, koju svjedoci pred američkim pravosuđem izgovaraju, a ona kaže – govorit ću istinu, samo istinu i ništa osim istine, a potom izgovoriti sve što je izgovorio – rekao je Dodik Srni upitan da prokomentira svjedočenje Palmera pred američkim Senatom gdje je iznio stav da je “Milorad Dodik glavna prepreka koji blokira sve što bi dovelo do napretka”.

Dodik je istaknuo da Palmerovo svjedočenje pred Senatom nije istinito, jer da jest on bi morao reći članovima Senata zbog čega SAD ili bilo tko drugi sa strane mora vršiti pritisak da se formira vlast, kada je formiranje vlasti nakon demokratskih izbora uobičajena procedura u svakoj državi, navodi Dnevnik.ba.

“Da je samo rekao istinu zbog čega BiH godinu nakon izbora nema vlast, ne vjerujem da bi mu itko u Senatu povjerovao da jedan čovjek, jedan narod, jedna Republika može biti prepreka bilo čemu, a najmanje napretku. Napredak RS i BiH, koliko se napredak odnosi na Srpsku, u našem je interesu, a ne primarno u interesu SAD-a, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile”, poručio je Dodik.

Ako Palmer ne želi čuti što legalno izabrani predstavnici naroda u BiH govore, naglasio je Dodik, “šteta što on ne sluša svog predsjednika, koji ne tako davno reče da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom”.

“Јa ne radim ništa više od onoga što je rekao američki predsjednik Donald Trump”, naveo je član Predsjedništva BiH.

Podijeli objavu