Podijeli objavu

Europska komisija najavila je u četvrtak dodatnih dva milijuna eura humanitarne pomoći za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini te ponovno zatražila od bosanskohercegovačkih vlasti da osiguraju nove lokacije za smještaj migranata kako bi im se osigurali adekvatni uvjeti.

– S približavanjem zime ubrzavamo potporu tako da naši humanitarni partneri mogu dostaviti više pomoći onima kojima je potrebna. Naša je pomoć u prvom redu namijenjena za hitnu zdravstvenu skrb i zaštitu te podjelu vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova. Ključno je da vlasti hitno omoguće dodatne smještajne kapacitete kako bi osigurali sigurne i dostojanstvene uvjete života migranata i izbjeglica u zemlji, rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć i krizno upravljanje Christos Stylianides.

S ovih dva milijuna eura, ukupna humanitarna pomoć Europske komisije Bosni i Hercegovini od 2018. dosegnula je 5,8 milijuna eura.

– Europska unija je zatražila da državne vlasti predlože nove lokacije za smještaj izbjeglica i migranata. To je hitno potrebno zbog približavanja zime. Osim toga, osobe koje su smještene u neadekvatnim uvjetima, poput onih u Vučjaku, pod hitno trebaju biti premješteni u odgovarajući smještaj, navodi Komisija.

U Vučjaku kod Bihaća, na samoj granici s Hrvatskom, formiran je privremeni prihvatni centar za migrante.

Po procjenama, u BiH trenutačno ima između šest i osam tisuća izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, a najveći dio njih se nalazi u Unsko-sanskom kantonu, na krajnjem sjeverozapadu zemlje, navodi Hina.

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta skoro polovica migranata i izbjeglica živjeti izvan objekata za smještaj, donosi 24 sata.hr. Oko 3300 ljudi smješteno je u pet privremenih prihvatnih centara koje financira EU, ističe Komisija.

Humanitarna pomoć bit će dostavljena preko agencija UN-a i nevladinih organizacija koje već pomažu migrantima na terenu.

Podijeli objavu