Podijeli objavu

Stotine tisuća ljudi u srijedu je u Čileu prosvjedovalo protiv nejednakosti, usprkos tome što je predsjednik Sebastian Pinera najavio paket reformi, prenose lokalni mediji. Skupovi, sukobi i krađe su zabilježeni u nekoliko gradova. U Antofagasti na sjeveru su zapaljena dva supermarketa, a u prijestolnici Santiagu je pokraden hotel u blizini Trga Italia, prenosi televizija 24 Horas.

Sindikati su pozvali na dvodnevni opći štrajk kako bi se stvorio pritisak na Pineru, poduzetnika milijardera, da povuče vojnike s ulica i pokrene raspravu o reformama s organizacijama građana. Reforme koje je predsjednik najavio u utorak uključuju povećanje mirovina i minimalca, manje cijene lijekova i povećanje poreza za najbogatije.

SVE JE KRENULO OD POSKUPLJENJA METROA

Nemiri u Čileu započeli su zbog rasta cijena prijevoza metroom od kojih se u međuvremenu odustalo, no ta odluka nije umirila prosvjednike. Šest dana nasilja odnijelo je barem 18 života, pokazuju brojke koje je ranije u srijedu objavila vlada. Britanska agencija Reuters prenosi kako je uhićeno više od 6 tisuća ljudi.

Papa Franjo je pozvao na mir u toj južnoameričkoj državi, poručivši kako je za “pronalazak rješenja krize i poteškoća koje je stvorila” potreban dijalog, navodi Hina.

Izvor: Telegram.hr

Podijeli objavu