Podijeli objavu

Vlada je na svojoj redovitoj sjednici usvojila i uputila u saborsku proceduru Uredbu o pričuvnoj policiji koja omogućava da se u “točno pripisanim situacijama” angažira ukupno 1812 pričuvnih policijskih službenika.

Zadaće policije u sve većem obimu: Vlada usvojila uredbu koja omogućava angažiranje 1812 pričuvnih policajaca 1

“S obzirom na zadaće policije u većem obimu kao što je migrantski pritisak, turistička sezona ili predsjedanje Vijećem Europske unije ocijenili smo da je potrebno ustrojiti pričuvne snage koje će omogućiti da Ravnateljstvo policije dobije osposobljene i stručne pričuvne snage koje može angažirati u točno propisanim situacijama”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Najznačajnije odredbe propisuju da je služba u pričuvnom sastavu dragovoljna osim u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kada je ugrožena unutarnja sigurnost.

Ukupan broj pričuvnih policijskih službenika koji će se moći angažirati je 1812, a povećan je broj dana angažiranja s 90 na ukupno 180 dana u istoj godini.

Kandidat za pričuvnog policajca može biti bivši policajac koji je umirovljen ili je iz službe otišao na temelju sporazuma, odnosno otkazom po vlastitoj volji, piše Hina.

Pričuvni policijski službenik u pravilu će se angažirati na području policijske uprave u kojoj ima prijavljeno prebivalište ili boravište, a iznimno na cijelom državnom području, tako da se na taj način ne stvaraju dodatni troškovi, a ujedno nema potrebe u određena mjesta slati na ispomoć aktivne policijske službenike, pojasnio je Božinović.

Zadaće policije u sve većem obimu: Vlada usvojila uredbu koja omogućava angažiranje 1812 pričuvnih policajaca 2Za provedbu Uredbe u proračunu je za ovu godinu osigurano nešto više od 3,3 milijuna kuna, a za 2020. i 2021. godinu po 18 milijuna kuna, prenosi Novi list.hr.

“Smatram da će se na temelju predložene Uredbe pričuvna policija organizirati i angažirati na brži i efikasniji način, a da će cjelokupan policijski sustav potrebitim angažmanom optimalnog broja pričuvnih policijskih službenika biti u mogućnosti kvalitetnije i učinkovitije reagirati na mnogobrojne, raznovrsne i ponekad nepredvidive sigurnosne izazove”, zaključio je Božinović.

Podijeli objavu