Podijeli objavu

Kina je pozvala u petak Britaniju da “oštro kazni” one koji su umiješani u smrt 39 ljudi, za koje se vjeruje da su kineski građani, a koji su pronađeni smrznuti u kamionu hladnjači nedaleko od Londona ovaj tjedan, dok državne novine kažu da bi Britanija trebala snositi dio odgovornosti za taj slučaj.

Obdukcija preminulih, 31 muškarca i osam žena, počela je u ponedjeljak, a britanska policija ispituje vozača kamiona u kojemu su u srijedu pronađene žrtve u Graysu u Essexu, oko 35 kilometara istočno od Londona. Dvedesetpetogodišnji vozač iz Sjeverne Irske uhićen je pod sumnjom za ubojstvo.

Policija je u četvrtak dobila suglasnost lokalnog suda da produlji pritvor vozaču za dodatna 24 sata.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je da britanska policija i dalje vrši provjere te da trenutačno ne može sa sigurnošću potvrditi nacionalnost preminulih.

“Nadamo se da će britanska strana što je prije moguće potvrditi identitet žrtava, otkriti što se dogodilo i oštro kazniti kriminalce umiješane u taj slučaj”, kazala je ona na brifingu za novinare.

Također je rekla da bez obzira otkuda su žrtve, taj je slučaj ogromna tragedija.

Kinesko veleposlanstvo u Londonu priopćilo je da je poslalo svoj tim u Essex.

Popularni kineski tabloid Global Times objavio je u petak u uvodniku da se u ovom trenutku ne može reći koliku odgovornost za smrt snose sami preminuli.

“Međutim, takva teška humanitarna katastrofa dogodila se pred očima Britanaca i Europljana”, navodi se. “Jasno je da Britanija i relevantne europske zemlje nisu ispunile svoju dužnost da zaštite te ljude od takve smrti.”

Čak i ako se otkrije da su žrtve prokrijumčarene u zemlju, njihova smrt nije njihova greška, dodaje list koji izdaje People’s Daily, službeno glasilo Komunističke partije.

U fokusu istrage britanske policije je trgovina ljudima, ističe Hina.

Ilegalni migranti već godinama pokušavaju dospjeti do Velike Britanije skriveni u kamionima koji uglavnom dolaze s europskog kontinenta, donosi N1. U najvećoj tragediji do sad 58 Kineza pronađeno je 2000. godine kod Dovera u kamionu koji je prevozio rajčice.

Podijeli objavu