Podijeli objavu

Zbog požara koji je buknuo u vinogradarskom kraju sjeverno od San Francisca, u Kaliforniji, evakuirano je oko 2000 stanovnika okruga Sonoma, uključujući cijeli grad Geyserville, gdje je uništeno oko dvanaest domova, a opskrba strujom prekinuta je za 200.000 domova i tvrtki.

Požar Kincade, koji je u noći na četvrtak buknuo u okrugu Sonome, zahvatio je više od 4000 hektara potpomognut snažnim vjetrom.

Požar je izbio u blizini baze oštećenog visokonaponskog prijenosnog tornja u vlasništvu tvrtke Pacific Gas and Electric Co, priopćile su komunalne i vatrogasne službe, ne navodeći sumnja li se da je oštećeni toranj uzrok požara.

Ta je tvrtka u izvještaju podnesenom kalifornijskoj Komisiji za komunalne poslove priznala da je jedan od njegovih dalekovoda neispravno funkcionirao u vrijeme i mjesto nastanka požara. Opskrba strujom prekinuta je diljem Kalifornije iz predostrožnosti, kako bi se smanjio rizik od nekontroliranog širenja požara zbog jakih vjetrova.

Ured okružnog šerifa uputio je naredbu za evakuaciju stanovnicima Geyservillea, gradića s tisuću stanovnika okružena vinogradima, piše Hina. Do četvrtka popodne naredbu obvezne evakuacije dobilo je sveukupno 2000 ljudi, rekli su iz šerifova ureda.

Upozorenje o evakuaciji bilo je na snazi i ​​za grad Healdsburg, urigirajući na stanovnike da budu spremni bježati istog trena, navodi Dnevnik.hr. Kalifornijski guverner Gavin Newsom rekao je da su osigurana jamstva od Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) za odgovarajuća sredstva za borbu protiv požara.

Podijeli objavu