Podijeli objavu

Dvanaesti je dan štrajka prosvjetara. U Zadarskoj županiji štrajkalo je 68,08% zaposlenika, a u Šibensko-kninskoj 91,11%, navodi Sindikat Preporod.

Školski sindikati su održali konferenciju za novinare ispred Muzeja iluzija u Zagrebu. Time poručuju premijeru da nije određeno ni mjesto ni vrijeme za razgovor vezan uz koeficijente – pa su ga oni simbolično pričekali kod Muzeja iluzija.

– U ponedjeljak nastave neće biti u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, objavili su sindikati.

Komentirali su i reakcije na jučerašnji poziv predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori. Podsjetimo, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec prozvao je jučer predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru da iznesu jasan stav o zaostajanju plaća učitelja i profesora. Na to su slijedile reakcije, a među njima i iz Sindikata “Preporod”.

Sindikat Preporod se nikada nije politički svrstavao i neće to činiti ni ubuduće. Susret s predsjedničkim kandidatima je eklatantan primjer političkog svrstavanja.

Gepostet von Sindikat Preporod am Donnerstag, 24. Oktober 2019

– Mi nismo ni za jednu stranku, mi se borimo za obrazovanje. Mi nemamo veze s politikom, naš je cilj obrazovanje i ono ne smije biti talac nijedne politike. Ni jedan sindikat u obrazovanju neće ići na sastanke s političkim strankama, kazala je danas predstavnica glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Za ponedjeljak je dogovoren sastanak Vlade i sindikata o povećanju osnovice za zaposlene u javnim i državnim službama. Zasad nema najave sastanka na kojem bi se rješavao problem koeficijenata, a dok se on ne riješi – štrajk se neće prekinuti, poručuju školski sindikati.

Resorna ministrica Blaženka Divjak, kao i ostali iz Vlade, smatra da se povećanje koeficijenata ne može dogovoriti brzo, nego, umjesto toga treba naći kompenzacijsku mjeru koja će zadovoljiti sindikate i zaustaviti štrajk, navodi Hrt.hr.

 

Podijeli objavu