Podijeli objavu

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav. Potvrdio je to američki predsjednik Donald Trump na konferenciji za medije u nedjelju. ‘Sinoć je SAD priveo pravdi jednog od najgoreg teroristu. Al-Bagdadi je mrtav. Dugo smo ga tražili. Ovo je bio jedna od naših najvećih prioriteta’, rekao je Trump.

‘Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje djece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i tijelo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel. Bio je bolesnik, zao i nasilan. I sad ga nema. Umro je kao kukavica’, rekao je američki predsjednik.

Al-Bagdadi, irački džihadist koji se pojavio niotkuda da bi se potom kao vođa sunitske Islamske države (IS) samoproglasio “kalifom” svih muslimana, bio je meta američke vojne operacije u Siriji, javljaju u nedjelju svjetski mediji i prenose kako razni izvori vjeruju da je taj ratni vođa, koji je iza sebe ostavio krvavi trag smrti i užasa, ubijen.

Bagdadi je dugo na američkom popisu najtraženijih terorista, ali ga traže i snage sigurnosti zemalja u regiji koje su sudjelovale u slamanju Islamske države, a nastavilo ga se tražiti i nakon što su Irak i Sirija vratili gotovo cijelo okupirano područje, navodi Hina.

Islamska država ili kalifat, koju je al-Bagdadi 2014. proglasio u srpnju 2014. na preko četvrtine Iraka i Sirije, postala je poznata po zvjerstvima protiv vjerskih manjina i napadima na pet kontinenata protiv “nevjernika” u ime radikalnog islama koji je zaprepastio i umjerene muslimane, donosi Tportal.hr.

Genocid nad Jezidima, sljedbenicima jedne od najstarijih bliskoistočnih religija, ilustrira svu brutalnost njegove vladavine. Tisuće muškaraca je pobijeno na planini Sinjar na sjeverozapadu Iraka, njihovom vjekovnom prebivalištu, a žene su također masovno likvidirane ili zarobljene za seksualne robinje. I neke druge vjerske skupine bile su podvrgnute seksualnom ropstvu, pokoljima i bičevanjima.

IS je izazvao sveopće zgražanje svijeta i javnim pogubljenjima – odsjecanjem glava talaca iz zapadnih zemalja – SAD-a, Velike Britanije, Japana, ali i Hrvatske.

Sinajska podružnica IS-a otela je 22. srpnja Hrvata Tomislava Salopeka koji je u Egiptu radio za francusku kompaniju CGG (Compagnie Générale de Géophysique), a 5. kolovoza su objavili video u kojem Salopek, klečući u narančastoj zatvorskoj uniformi pored zamaskiranog džihadista s nožem, s papira čita zahtjeve egipatskim vlastima.

Na vrhuncu moći 2016., IS je vladao milijunima ljudi na području koje se protezalo od sjeverne Sirije kroz gradove i sela uzduž riječnih dolina Eufrata i Tigrisa do predgrađa Bagdada.

IS je preuzeo odgovornost za napade u desetke gradova, uključujući Pariz, Nicu, Orlando, Manchester, London i Berlin te na gradove u Turskoj, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu.

Podijeli objavu