Podijeli objavu

Kandidat lijevog centra, peronist Alberto Fernandez pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Argentini, pokazuju privremeni rezultati.

Nakon prebrojavanja gotovo 80 posto glasačkih listića, Alberto Fernandez je osvojio 47,45 posto glasova, a njegov protukandidat, konzervativni predsjednik na odlasku Mauricio Macri 41,11 posto.

Tako Fernandez postaje novi predsjednik te zemlje s 44 milijuna stanovnika.

Za pobjedu odmah u prvom krugu Fernandez je morao dobiti više od 45 posto ili 40 posto uz 10-postotnu prednost u odnosu na kandidata koji je zauzeo drugo mjesto.

Izlaznost je bila veća od 80 posto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

“Ovo je velik dan za Argentinu”, rekao je pred novinarima dobro raspoložen Fernandez, čija je kandidatkinja za potpredsjednicu bivša predsjednica Cristina Kirchner (2007. – 2015.), nedugo nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik na odlasku Mauricio Macri (60), kojemu je popularnost lani naglo pala zbog teške gospodarske krize, ocijenio je nakon glasovanja da su “posrijedi dva oprečna gledanja na budućnost”.

Fernandez je nakon glasovanja obećao da će raditi na smanjenju velikih političkih podjela u zemlji na peroniste i Macrijeve pristaše.

“Nema više ‘mi’ i ‘oni’ “, rekao je taj 60-godišnji odvjetnik. “Prolazimo kroz tešku (gospodarsku) krizu i svatko mora preuzeti odgovornost za svoju budućnost”, istaknuo je.

Predsjednički izbori u Argentini se održavaju u vrijeme dok taj dio svijeta potresaju brojne političke i društvene krize: prosvjedi protiv rezultata predsjedničkih izbora u Boliviji, val prosvjeda u Čileu i socijalni nemiri u Ekvadoru prije dva tjedna.

Predsjednik na odlasku završava mandat u jeku najgore gospodarske krize u Argentini nakon 2001. Zemlja koja je više od godinu dana u recesiji, ima visoku inflaciju (37,7 posto u rujnu), golem dug i stopu siromaštva u porastu (35,4 posto, što znači da je svaki treći Argentinac siromašan).

Analitičari se pitaju tko će zapravo vladati: Fernandez, bivši predstojnik kabineta Cristine Kirchner i njezina supruga Nestora Kirchnera (predsjednik od 2003. do 2007.) ili Cristina Kirchner (66).

Kandidat ljevice vodi na predsjedničkim izborima u Urugvaju

Kandidat ljevice Daniel Martinez vodi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Urugvaju, ali će morati u drugi krug s kandidatom desnog centra Luisom Lacalleo Pouom, pokazuju izlazne ankete.

Martinez (Frente Amplio) dobiva 37 posto glasova, a Lacalle Pou (Nacionalna stranka) 29 posto, po anketama. Dvojica kandidata će se natjecati u drugom krugu 24. studenog.

Urugvaj je u nedjelju birao nasljednika predsjednika Tabarea Vazqueza (ljevica) i glasovao o prisutnosti vojske na ulici radi suzbijanja delinkvencije.

Predsjednički izbori u toj malenoj zemlji s 3,4 milijuna stanovnika održali su se isti dan kad i predsjednički izbori u Argentini koja ima 44,5 milijuna stanovnika, navodi Direktno.hr.

Kandidat ljevice, bivši gradonačelnik Montevidea, Daniel Martinez rekao je novinarima da “mirno” iščekuje rezultate, premda nije siguran u pobjedu jer nije htio sklapati predizborne koalicije.

Njegov glavni suparnik, bivši senator Luis Lacallle Pou (Nacionalna stranka, desni centar), koji je kapitalizirao 28 posto glasova u anketama, rekao je da “već sutra (ponedjeljak) počinje kampanju za drugi krug” jer “nema vremena za gubljenje”.

Lacalle Pou će u drugom krugu morati koalirati s Partido Coloradom (liberali, 13 posto glasova u anketama) i Cabildo Abiertom (desnica, 11 posto) koji su mu dali potporu.

“Demokracija u Urugvaju je čvrsta, treba paziti na nju i predvidjeti opasnosti”, rekao je u četvrtak predsjednik Tabare Vazquez pred novinarima uoči izbora.

Izbori su bili ispit za lijevu koaliciju Frente Amplio (Široka fronta) na vlasti od 2005., u teškim gospodarskim prilikama s inflacijom koja uvelike premašuje službeno zadane ciljeve (7,56 posto), stopom nezaposlenosti 9 posto i padom pokazatelja sigurnosti, što je bilo jedna od glavnih tema predizborne kampanje.

Podijeli objavu