Podijeli objavu

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako je iseljavanje najveći izazov s kojim se Hrvatska suočila od ulaska u EU te prozvao Vladu da nije ponudila ozbiljne mjere za suočavanje s tim izazovom.

“Ova Vlada zbog različitih strančarenja daje tek šminku, nema konkretnih, ozbiljnih poteza kojim se se možemo suočiti sa izazovom iseljavanja”, rekao je Petrov na konferenciji za novinare na kojoj je Most predstavio svoj prijedlog većih plaća zaposlenim roditeljima.
Vlada je, istaknuo je, trebala, ali nije, napraviti nacionalnu demografsku strategiju kojom bi ublažilo ili smanjilo negativne trendove.
Napravio se tim demografskih stručnjaka, premijer je “sebe stavio” na čelo povjerenstva koje je  napravilo nacrt demografske strategije koja nije, a kako stvari stoje i neće ugledati svjetlo dana, rekao je Petrov.

O mjerama koje zagovara Most govorila je Petra Mandić, gradska vijećnica Mosta u Rijeci. Osnovne su, kazala je, izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima bi se omogućila puna plaća majkama ili očevima ako žele ostati na rodiljnom, odnosno roditeljskom dopustu za cijelu prvu godinu djetetova života.

Most je predvidio i minimalnu naknadu za vrijeme rodiljne i roditeljske brige, iznosila bi 3.991 kunu umjesto današnji 2. 328 kuna. Ako bi se roditelj morao vratiti na posao, baka ili djed mogli bi koristiti naknadu od 2.328 kuna.

Primorsko-goranska županija ima najgori prirodni pad

Most predlaže i promjene vezane uz dječje doplatke, ističe Hina.

Mandić tumači kako roditelji s prosječnim ili manjim primanjima sada nemaju nikakve porezne olakšice za djecu, radi čega treba uvesti jedinstvenu dječju naknadu ili ‘kindergeld’, prenosi 24 sata.hr. Na primjeru neto plaće od pet tisuća kuna, navela je kako bi obitelj koja skrbi o jednom djetetu imala po tom sustavu 135 kuna mjesečno više, a ona koja skrbi o troje djece 2.000 kuna više.

Od Vlade očekujemo da razmotri naše prijedloge, ali i da počne provoditi  sustavnu demografsku politiku što danas ne radi, poručila je Mandić ističući da Hrvatska ne propada samo zbog iseljavanja, nego i prirodnim putem. Moja, Primorsko-goranska županija, koja slovi za razvijenu, perspektivnu lani je bila najgora po prirodnom padu, poručila je.

 

Podijeli objavu