Podijeli objavu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio je u utorak kako će u BiH uskoro biti uspostavljen novi centar za prihvat ilegalnih migranata kojim bi se riješio problem “divljeg” kampa Vučjak kod Bihaća, u blizini granice s Hrvatskom.

On je novinarima u Sarajevu potvrdio kako Ministarstvo sigurnosti, u koordinaciji s vladom Federacije BiH, pokušava dogovoriti lokaciju na kojoj bi bio uspostavljen novi kamp za prihvat migranata, a cilj je što prije stabilizirati stanje u Unsko-sanskoj županiji koja trpi najveći teret migrantske krize.

Najvećim problemom opisao je postojanje kampa Vučjak, 20 km udaljenog od Bihaća, čije zatvaranje traže lokalne vlasti, ali i međunarodna zajednica, no to se ne može učiniti dok se ne nađe alternativa.

Mektić je Vučjak opisao kao “divlji kamp” u kojemu svakodnevno boravi između 800 i tisuću osoba, iako tamo nema ni najosnovnijih uvjeta za smještaj.

“Taj je problem sada ‘uvaljen’ nama kako bismo ga mi rješavali”, kazao je Mektić navodeći kako se tijela državne vlasti nalaze u nemogućoj situaciji jer se od njih očekuje da riješe problem kojim se ne žele baviti lokalne zajednice, a država istodobno nema nikakvih ovlasti da to učini pa čak ne može odrediti lokaciju na kojoj bi prihvatni centri trebali biti postavljeni.

Sve potencijalne lokacije za migrantske centre su objekti ili zemljište u vlasništvu entiteta, županija ili općina, a niti jedna od njih ne želi surađivati, kazao je ministar sigurnosti.

Jedini znak dobre volje pokazala je vlada Federacije BiH, a Mektić je kazao kako vjeruje da će uskoro biti pronađena alternativa za Vučjak, navodi Hina. Novi bi migrantski kamp trebao biti financiran iz fondova Europske komisije, a ona je kao uvjet za odobravanje sredstava postavila zahtjev da migrantski centri ne mogu biti na privatnom zemljištu ili u objektima.

Europska komisija ne želi u privatne objekte ulagati i po dva milijuna eura kako bi se oni opremili, a zatim financirati njihov rad, a Mektić je kazao kako su neki privatnici u BiH, koji su ponudili svoje objekte za smještaj migranata, od toga pokušali napraviti unosan posao, donosi 24 sata.hr.

 

Podijeli objavu