Podijeli objavu
30.10.2019., Slavonski Brod, Radnici Djure Djakovica koji su vec nekoliko dana u strajku zbog neisplate placa prosvjedovali ispred zgrade Brodsko-posavske zupanije. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Đuro Đaković Grupa obavijestila je investicijsku javnost da je predsjednik Uprave Društva Đuro Đaković Grupe d.d., g. Marko Bogdanović, dana 30.10.2019. godine podnio ostavku na navedenu dužnost. Dana ostavka stupa na snagu istoga dana. U obrazloženju dane ostavke predsjednik Uprave istaknuo je da se Đuro Đaković Grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema:

1. nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i
2. nedostatak vlastitog kapitala u Društvu.

Navodi da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni. Svi postojeći ugovoreni poslovi u segmentu proizvodnje vagona u cijelosti su namijenjeni izvozu i pokrivaju zaposlenost proizvodnje za razdoblje do 2021. godine, a definiran je i smjer u ostalim programima. Međutim, smatra da unatoč naporima Uprave i ostvarenom napretku u poslovnim rezultatima daljnje poboljšanje nije moguće bez provođenja cjelovitog financijskog restrukturiranja s naglaskom na jačanje kapitala Grupacije. Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije započelo je odobrenjem kredita od 95 milijuna kuna od strane HBOR-a krajem 2018. godine, ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje. Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su iste tražile dodatne kolaterale od RH. Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Nakon detaljnije razrade razloga svoje ostavke, predsjednik Uprave zaključio je: ‘Svi gore navedeni napori Uprave nisu se pokazali dostatnima, a izostala je podrška ključnih dionika, našoj viziji i predloženim koracima za postizanje dugoročne stabilnosti. Nakon višemjesečnih pokušaja i apela, zaključujem da izostaje nužno povjerenje vlasnika u mene te da bi moj daljnji ostanak na ovoj funkciji predstavljao teret u iznalaženju rješenja za društvo. Stoga ovim putem podnosim ostavku na mjesto Predsjednika Uprave, u nadi da će ona pridonijeti pronalasku novih rješenja za stabilizaciju i dugotrajnu održivost Društva.’

Društvo dalje nastavlja funkcionirati pod vodstvom člana Uprave, g. Slavena Posavca, stoji u priopćenju Đuro Đaković Grupe.

Valja naglasiti kako su danas Radnici Đure Đakovića koji su već nekoliko dana u štrajku zbog neisplate plaća prosvjedovali ispred zgrade Brodsko-posavske županije, donosi Poslovni.hr.

Podijeli objavu