Podijeli objavu

Davor Bernadić ovih dana je pod povećalom javnosti, nakon što je Povjerenstvo za sukob interesa ocijenilo da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, dok je bio na čelu zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik, povrijedio načelo djelovanja jer je stipendiju od 260 tisuća kuna primio kao političar, a ne kao stručnjak. Pokušali smo dobiti komentar od Cortugli poslovne škole koja je stipendiju dodijelila, međutim djelovalo je kao da ni sami nisu očekivali ovu odluku.

Iz Cortugli škole nisu željeli ništa komentirati niti pismeno obrazložiti cijeli slučaj. “Ne smatramo da je ovaj slučaj toliko važan da bismo se o njemu trebali očitovati”, poručili su iz ove poslovne škole i nadodali kako nemaju u planu komentirati ovu nezgodnu situaciju za Davora Bernardića

Podsjetimo, član Povjerenstva Davorin Ivanjek na sjednici je kazao da je im Bernardić dostavio ugovor koji je u srpnju 2014. sklopio s tom poslovnom školom. Prema tome ugovoru, Cotrugli Business School mu je za trogodišnji studij od 2014. do 2017. dala stipendiju od 263.000 kuna, a on se zauzvrat obavezao za nju odraditi 120 sati “istraživačkog, mentorskog i konzultantskog rada” te pristao na ulogu zaštitnog lica škole, njezinog “aktivnog ambasadora” što znači na pojavljivanje u njezinim promotivnim kampanjama i širenje dobrog glasa o školi. Povjerenstvo je, pojasnio je Ivanjek, iz prikupljene dokumentacije ustanovilo da je Bernadić ugovorom pristao odraditi određene protuusluge privatnoj školi pa je to tijelo odustalo od prvotne sumnje da je riječ o primanju dara, jer dar je poklon bez naknade. Međutim, kako Cotrugli Business School pozamašnu stipendiju Bernadiću nije dodijelio na javnom natječaju, na temelju transparentnih objektivnih kriterija već diskrecijskom odlukom uprave škole, Povjerenstvo je zaključilo da mu je stipendija dodijeljena upravo zato što je političar-dužnosnik. Te 2014. Bernardić je bio saborski zastupnik SDP-a, predsjednik najjače zagrebačke organizacije te stranke i zagrebački gradski vijećnik. Iako Povjerenstvo nije utvrdilo primitak nedopuštenog dara, odlučilo je da je Bernardić povrijedio načelo vjerodostojnog obnašanja dužnosti.

Sve je izazvalo veliku buru u javnosti, a situaciju je vrlo brzo iskoristio i HDZ. Danas su sazvali konferenciju za medije na kojoj su pozvali Bernardića da podnese ostavku. Tako je nastala neobična situaciju da Vladajuća većina traži ostavku u redovima oporbe.

Na konferenciji su se mogli čuti žestoki tonovi Branka Bačića koji je poručio slijedeće:

Kada smo čuli tko osniva i čini ‘antikorupcijsku koaliciju‘ – SDP, GLAS, HSU, IDS i HSS i kada smo shvatili da bi deklaraciju o antikorupcijskom savezu trebali potpisati Davor Bernardić, Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak nismo bili sigurni šale li se ili misle ozbiljno, pogotovo u kontekstu jučerašnje odluke Povjerenstva o Bernardiću“, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Nisam, kaže Bačić, još vidio tu deklaraciju, ali pretpostavljam da će se dio preambule zvati “U dobrom društvu“, a u tom dobrom društvu nalazi se Bernardić kojemu je Povjerenstvo utvrdilo da je protuzakonito primio poklon od 263.000 kuna.

Svjedoci smo, podsjeća, da je Bernardić sa saborske govornice tražio da premijer Plenković zbog sudjelovanja u postupku imenovanja uspješnog diplomata Igora Pokaza podnese ostavku. HDZ stoga traži da zbog kršenja zakona, odnosno primanja nepripadajućeg poklona od 263.000 kuna, Bernardić bude principijelan i podnese ostavku na mjesto predsjednika stranke, poručio je Bačić.

“U dobrom društvu je i Anka Mrak Taritaš, hodajući sukob interesa, kojoj je Povjerenstvo, također u slučajevima koji su na granici sukoba interesa i ozbiljnijeg kršenja zakona, utvrdilo da nije prijavila imovinu, stanove, garaže, da je kao ministrica sama sebi davala poslove za koje je primala naknadu, a o Kreši Beljaku ne bih trošio riječi. To troje, kao, nema problema sa zakonom i okupljaju se u antikorupcijsku koaliciju ne bi li s vlasti maknuli HDZ i nama dijelili lekcije o tome kako treba izgledati normalna Hrvatska. Da nije smiješno, bilo bi tragično”, zaključio je Bačić.

Izvor: Dnevno.hr

Podijeli objavu