Podijeli objavu

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a Dragan Čović izrazio je u četvrtak optimizam kako će se vlast u toj zemlji biti uspostavljena do kraja godine, što bi po njemu trebalo biti dovoljno da hrvatski premijer Andrej Plenković može za BiH izlobirati dobivanje statusa zemlje kandidata za članstvo s Europskom unijom.

“Siguran sam da će u svibnju sljedeće godine hrvatski premijer Andrej Plenković učiniti sve kako bi BiH dobila to svoje mjesto. Mi naravno moramo uraditi svoj dio posla i nitko nam ništa neće darovati, ali sve je u našim rukama”, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Uspostava vlasti, po Čovićevim riječima, preostali je uvjet da BiH sustigne Sjevernu Makedoniju i Albaniju te dobije pozivnicu za članstvo u Europskoj uniji, što se po njemu očekuje u Zagrebu na konferenciji Vijeća EU za vrijeme predsjedavanja Hrvatske Unijom.

“U sljedeća dva mjeseca možemo stvoriti tehničke preduvjete, a to je vlast koja normalno funkcionira i radni ambijent u BiH. Svi drugi, formalni uvjeti koji su pred nas stavljeni, potpuno su ispunjeni i ako budemo dovoljno mudri i odlučni, u svibnju, kada će se o tome odlučivati u Zagrebu, možemo biti u istom pregovaračkom procesu zajedno s druge dvije zemlje”, istaknuo je Čović.

On vjeruje kako će se iskorak k uspostavi vlasti napraviti sljedećeg tjedna na sastanku s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA), kada će se razgovarati i o izmjenama Izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost.

”Prva tema je suradnja između dviju političkih opcija koje predstavljamo s ciljem osnaživanja povjerenja koje je vidno poljuljano zadnje vrijeme, a druga izborno zakonodavstvo”, kazao je Čović.

Čelni čovjek HNS-a BiH dodao je kako će nakon SDA uslijediti razgovori i s drugim političkim strankama kako bi se okončao zastoj u zemlji, kazavši kako se ova stranka zauzima za prihvaćanje zajedničkih načela kao što je euroatlantski put, ekonomsko-socijalna stabilnost i izmjena izbornog zakonodavstva.

Vlast u BiH nije ustrojena skoro 13 mjeseci nakon održanih izbora zbog uvjeta kojega je postavila vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, da se prije toga u sjedište NATO saveza pošalje dokument Godišnji nacionalni program (ANP) reformi, čemu se SNSD, Milorada Dodika, protivi.

Čelnici ove dvije stranke SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik potpisali su početkom kolovoza sporazum o uspostavi vlasti s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Bez njihova sudjelovanja, gotovo nije moguće funkcioniranje vlasti na državnoj razini, piše Direktno.hr. U međuvremenu će političke stranke morati izmijeniti i izborno zakonodavstvo nakon presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu za Mostar, ali i o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda  i Predsjedništvo BiH, na što ih obvezuje presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića kojom se inzistira na jednakopravnosti triju naroda te nekoliko presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu koje se tiču prava manjina.

Podijeli objavu