Podijeli objavu

State Department odobrio je Hrvatskoj prodaju dvaju helikoptera Black Hawk UH-60M i pripadajuće opreme za 115 milijuna dolara, o čemu je Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) obavijestila Kongres, objavljeno je na stranicama DSCA.

Hrvatska vlada zatražila je ponudu za dva helikoptera Black Hawk UH-60M u standardnoj konfiguraciji USG te jedinstvenu dizajniranu opremu, navodi agencija u priopćenju za medije.

U tekstu se specificira oprema te stoji da ponuda uključuje i rezervne dijelove, tehničku dokumentaciju, letačku obuku, tehničku i logističku podršku te druge elemente iz programa logističke podrške. Ukupna cijena programa iznosi 115 milijuna dolara.

Predložena prodaja u sklopu je vanjske politike i nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država koje pomažu poboljšati sigurnost saveznika NATO-a, piše u tekstu. Prodaja tih helikoptera Hrvatskoj znatno će povećati sposobnost prijevoza vojnika, sigurnost na granicama, borbu protiv terorizma, medicinske evakuacije, operacije potrage i spašavanja, borbene podrške.

Hrvatska kani kupnjom te opreme za obranu modernizirati svoje oružane snage i proširiti postojeću vojnu arhitekturu u nastojanju da u regiji pruži višemisijsku potporu, kao i da se bori protiv terorističkih prijetnji. Hrvatska će bez poteškoća uključiti te helikoptere u svoje oružane snage, piše SDCA. Dodaje da predložena prodaja neće utjecati na osnovnu vojnu ravnotežu u regiji.

U četvrtak je na sjednici Vlade predstavljen hrvatski proračun za 2020. godinu, ističe Hina. Prema podacima iz proračuna, u planu za ovu godinu bilo je predviđeno 360 milijuna kuna za opremanje višenamjenskim borbenim avionom.

No nakon fijaska s nabavom izraelskih borbenih aviona F-16, u proračunu za sljedeću godinu, ali i u projekcijama za 2021. i 2022. godinu, predviđeno je izdvajanje iznosa od 100.000 kuna po godini, navodi Dnevnik.hr.

Podijeli objavu