Podijeli objavu

Vlada premijera Borisa Johnsona prije toga je signalizirala svoju potporu industriji dobivanja plina iz škriljevca dok traži načine da smanji britansko oslanjanje na uvoz prirodnog plina koji se koristi za zagrijavanje oko 80 posto britanskih domova.

Međutim frakturiranju, koje uključuje vađenje plina iz stijena razbijanjem vodom i kemikalijama pod visokim tlakom, oštro se protive ekolozi koji kažu da je to protivno britanskoj obvezi da postigne nultu stopu emisije ugljičnog dioksida do 2050..

Subotnja objava događa se u vrijeme dok se Johnson priprema za izbore 12. prosinca. Prijedlozi za frakturiranje u nekoliko neizvjesnih izbornih okruga na sjeveru Engleske sada će biti odgođeni.

Ministrica gospodarstva Andrea Ledsom rekla je da vlada ne bi mogla isključiti neprihvatljive utjecaje na lokalne zajednice u budućnosti ako se frakturiranje nastavi.

– Uvijek smo bili jasni u pogledu toga da ćemo slijediti znanost. Ne možemo biti sigurni da se plin iz škriljevca može sigurno izvlačiti i stoga moramo nametnuti moratorij dok se stav znanosti ne promijeni – rekla je za BBC radio.

Odluka je donesena nakon izvješća o incidentu na mjestu koje vodi britanska energetska kompanija Cuadrilla pored Blackpoola na sjeveru Engleske gdje je podrhtavanje magnitude 2.9 potreslo kuće u kolovozu, piše Hina.

Izvor: 24 sata.hr

Podijeli objavu