Podijeli objavu

Kina u ponedjeljak priprema topao doček francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, ali mu je i uputila upozorenje da se ne miješa u prosvjede u Hong Kongu.

Emmanuel Macron i supruga Brigitte očekuju se oko 16 sati po mjesnom vremenu u Šangaju, gospodarskom središtu zemlje, u drugom posjetu toj zemlji koji će naglasak imati na trgovini.

Tijekom prvog posjeta Kini početkom 2018. Macron je obećao da će vraćati barem jednom godišnje.

‘Prijateljima se daje uvijek najbolje, posebice prijatelju koji dolazi izdaleka. Treba mu prirediti najtopliji i najprijateljskiji doček’, istaknuo je u četvrtak dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhu Jing, parafrazirajući Konfucija.

Vrhunac posjeta bit će večera u utorak između francuskog predsjedničkog para i kineskog predsjednika Xi Jinpinga sa suprugom, pjevačicom Peng Liyuan. U srcu starog Šangaja, vrt Yu, smatran jednim od najljepših u Kini, rezerviran je za tu prigodu.

‘Bez tabua’

Kineski predsjednik želi poboljšati odnose s Europljanima u trenutku kada mu gospodarstvo usporava, čemu pridonosi trgovinski rat sa SAD-om. Uz to, već je pet mjeseci suočen s masovnim prosvjedima u Hong Kongu, čiji se građani protive sve većem utjecaju Pekinga.

I dok Elizejska palača uvjerava da će Macron ‘bez tabua’ govoriti o važnosti poštivanja ljudskih prava, kao i situaciji u Hong Kongu i većinski muslimanskoj regiji u Xinjiangu, Peking mu je uputio upozorenje.

‘Hong Kong i Xinjiang spadaju u unutarnja pitanja Kine, nije primjereno da budu na diplomatskom dnevnom redu’, upozorio je kineski diplomat.

Macron će po dolasku u ponedjeljak nazočiti na gala večeri s drugim svjetskim čelnicima u povodu otvaranja Kineskog međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju, skupu koji je kineski režim prvi put organizirao prošle godine kako bi uvjerio svijet da ima namjeru otvoriti svoje tržište.

Macrona u posjetu Kini prate i njemačka ministrica za obrazovanje i istraživanja Anja Karliczek te europski povjerenik Phil Hogan, trenutačno zadužen za poljoprivredu, a koji će u novoj Komisiji biti zadužen za trgovinu, navodi Hina.

Time Pariz želi pokazati da odnose s Kinom treba jačati na europskoj razini, a ne samo francuskoj. Macron će u utorak u Šangaju otvoriti novi Centar Pompidou, donosi Tportal.hr.

Francuski predsjednik u srijedu će se u Pekingu sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom. Očekuje se potpisivanje četrdesetak ugovora.

Podijeli objavu