Podijeli objavu

Lanac brze hrane McDonald’s objavio je u nedjelju da je njegov izvršni direktor Steve Easterbrook napustio tvrtku nakon što je utvrđeno da je imao sporazuman odnos za zaposlenicom ili zaposlenikom tvrtke. McDonald’s je priopćio da takav odnos krši politiku tvrtke. U priopćenju o odlasku s funkcije tvrtka navodi da je upravni odbor zaključio da je Easterbrook “iskazao loše rasuđivanje” kada je riječ o spomenutom odnosu.

Ako je doista riječ o dobrovoljnoj vezi, pretpostavlja se da je problem nastao zbog toga što se kompanija suočava s brojnim optužbama o ignoriranju seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja zaposlenika, pa čak i o pritiscima na one koji su o tome progovorili. Tijekom protekle godine radničkim organizacijama koje su ukazivale na taj problem pridružili su se i lokalni političari iz čak 31 američke savezne države, nakon čega je McDonald’s na takve pritužbe počeo ozbiljnije reagirati. Sindikat koji se bori za prava radnika u industriji brze hrane komentirao je i Eastbrookov slučaj, tražeći da kompanija bude transparentna u vezi njegovog odlaska, kao i kod drugih sličnih slučajeva.

TAKO JE ZAVRŠIO I DIREKTOR INTELA

Sam Easterbrook je priznao odnos o kojem je riječ u mailu upućenom zaposlenicima navodeći da je “to bila pogreška” te da se, “uzmu li se u obzir vrijednosti kompanije, i on sam slaže s upravnim odborom da je vrijeme da se makne s tog mjesta”. McDonald’s nije naveo nikakve detalje o odnosu kojim su narušena pravila ponašanja u tvrtki pa tako ni o kome od zaposlenika je riječ. Odmah je imenovan Easterbrookov nasljednik, Chris Kempczinski, koji je bio direktor McDonald’sa za Sjedinjene Države.

Kontrola odnosa između uprave i zaposlenika pojačana je nakon što je pokret #MeToo ukazao na velik broj slučajeva seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, ističe Hina. U lipnju 2018. godine direktor tvrtke Intel Brian Krzanich podnio je ostavku nakon što je istragom utvrđeno da ima sporazuman odnos sa zaposlenikom ili zaposlenicom, čime je prekršio politiku tvrtke. Easterbrook, Britanac, vodio je McDonald’s za Britaniju i Sjevernu Europu prije nego li je u ožujku 2015. postao izvršni direktor i predsjednik cijele kompanije koja ima 38.000 restorana u više od 100 zemalja svijeta, navodi Telegram.hr.

Podijeli objavu