Podijeli objavu

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će smanjiti financijsku pomoć opožarenoj Kaliforniji posvadivši se oko toga na Twitteru s guvernerom ove američke savezne države.

Blizu 40 hektara zemlje uništeno je razornim požarima koji bjesne posljednjih tjedana u Kaliforniji, a tisuće ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Kako prenosi BBC, Trump je optužio demokratskog guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, navodeći da je on “obavio užasan posao vezano uz upravljanje požarima”.

Američki predsjednik istu je prijetnju uputio i prošle godine, kada je u požarima poginulo 86 ljudi.

“Svake godine, kako požar (sic) izbije i Kalifornija počne plamtiti, ista stvar – on se obraća saveznoj vladi za novčanu pomoć. Više ne. Saberite se, guverneru”, napisao je Trump na Twitteru.

Newsom, koji je izrazito kritičan prema Trumpovoj politici očuvanja okoliša, uzvratio je: “Vi ne vjerujete u klimatske promjene. Ne možete sudjelovati u ovom razgovoru”.

Povećane temperature do kojih dolazi zahvaljujući globalnom zatopljenju izazivaju ogromne požare u Kaliforniji bez obzira na to koliko je vlažna bila prethodna zima, pokazala je nedavno objavljena studija objavljena u sklopu nacionalne akademije znanosti.

Suvlji i topliji vremenski uvjeti vode ka sušenju vegetacije koja tako postaje podložnija požarima.

Vatrogasci su stavili pod kontrolu oko polovice područja zahvaćenog požarom Maria, najvećim u južnoj Kaliforniji, piše Hina. Požar koji je izbio u četvrtak spalio je preko tri hektara površine, objavio je u nedjelju vatrogasni ured okruga Ventura.

Najveći požar, Kincade u okrugu Sonoma, u nedjelju je stavljen pod kontrolu na 76 posto zahvaćene površine, nakon što je, od njegova izbijanja 23. listopada, spaljeno skoro 32 hektara, objavili su dužnosnici.

Svi nalozi za evakuacijom obustavljeni su u subotu, prenose Vijesti.hr.

Podijeli objavu