Podijeli objavu

Kineski telekomunikacijski div Huawei gradi mrežu 5G u Mađarskoj, objavio je u utorak na ekonomskom forumu u Šangaju mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarska očekuje od kompanija da poštuju njezine zakone i propise i ne diskriminira ih po tome iz koje zemlje dolaze, poručio je Szijjarto na otvaranju Kineskog međunarodnog sajma uvoza u Šangaju.

Huawei će graditi mrežu 5G u suradnji s Vodafoneom i Deutsche Telekomom, kazao je mađarski ministar.

Javni natječaj za gradnju mobilne mreže nove generacije raspisan je u lipnju, podsjeća Reuters.

Mađarski je ministar vanjskih poslova u Šangaju istaknuo i da je jedan od prioriteta vlade u Budimpešti razvoj elektroničke trgovine budući da malim i srednjim poduzećima nudi više prilika za razvoj i smanjuje im troškove.

Njegov kolega u vladi, ministar za inovacije i tehnologiju Laszlo Palkovics otklonio je ove godine u izjavi za Reuters sumnje SAD-a da bi ugrađivanje Huaweijeve opreme moglo predstavljati sigurnosnu prijetnju zbog moguće špijunaže u korist Pekinga.

Huawei gradi mobilnu mrežu 5G u Mađarskoj 1

Mađarska ne raspolaže dokazima da Huaweijeva oprema predstavlja sigurnosnu prijetnju, kazao je tada Palkovics.

Sličan je stav nedavno zauzela i njemačka vlada, poručivši da ne namjerava kineskoj kompaniji zabraniti sudjelovanje u izgradnji mreže.

»Njemački pristup je bio i ostat će da u gradnji mreže mogu sudjelovati sve kompanije koje ispune sigurnosne uvjete«, rekao je sredinom listopada predstavnik njemačke vlade.

Važna su stavka u odluci zemalja nedvojbeno troškovi koje sa sobom donosi zabrana Huaweija, piše Hina. Tako u globalnoj udruzi telekomunikacijskog sektora GSMA troškove zabrane opreme kineskih Huaweija i ZTE-a u Europi procjenjuju na 55 milijardi eura, podsjećajući da će prije ažuriranja na mrežu 5G operateri morati zamijeniti postojeću infrastrukturu, navodi Novi list.hr
Procijenjeni iznos odražava ukupne dodatne troškove koje donosi potpuna zabrana Huaweijevih i ZTE-ovih proizvoda u uspostavi mreža 5G u Europi, pojasnili su u GSMA-u.
Procjenjuju također da će zabrana odgoditi primjenu nove tehnologije za oko 18 mjeseci.

Podijeli objavu