Podijeli objavu

Aleksandrova palača, posljednji dom ruskog cara Nikole II. i  njegove obitelji prije svrgnuća, ponovo će se otvoriti za javnost idućeg ljeta nakon obnove vrijedne više milijuna dolara, objavile su ruske vlasti.

Palača se smatra jednom od najboljih radova talijanskog arhitekta Giacoma Quarenghija. Izgrađena je krajem 18. stoljeća za cara Aleksandra I., a 1905. postala je stalna rezidencija posljednjeg ruskog cara.

Smještena na rubu bivše carske prijestolnice Sankt Peterburga, palača se počela obnavljati 2012. Za javnost je potpuno zatvorena tri godine poslije.

Obnova je dosad koštala dvije milijarde rubalja (286,5 milijuna kuna). Obnavljali su se uglavnom podovi, stropovi i tapiserije. Prve prostorije koje će se opet otvoriti javnosti uključivat će sobe cara i carice i carevu kupaonicu dizajniranu u maurskom stilu.

– Aleksandrova palača posebno je mjesto. Izgrađena je za privatni život carske obitelji., kaže Olga Taratjanova, direktorica muzeja u Carskom selu.

Suprotno od drugih palača, Aleksandrovu nisu uništili nacistički vojnici tijekom Drugog svjetskog rata. Služila im je kao vojno zapovjedništvo i zatvor, javlja Hina. U dvorištu je bilo groblje snaga SS-a.

Iz Aleksandrove su palače car Nikola i njegova obitelj protjerani u Tobolsk u Sibiru, u kolovozu 1917. Kasnije su svi odvedeni u Jaketerinburg gdje su pogubili boljševici u srpnju 1918. godine, prenose Vijesti.hr.

Podijeli objavu