Podijeli objavu

Zapreke globalnoj trgovini moraju biti uklonjene i zemlje bi trebale podržati temeljna multilateralna načela dok se čvrsto suprotstavljaju protekcionizmu, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak.

Govoreći u Šangaju na otvorenju kineskoga međunarodnog uvoznog sajma (CIIE) koji traje od 5. do 10. studenoga, Xi je istaknuo da se to mora učiniti kako bi se potaknula međunarodna suradnja i uklonile zapreke inovacijama.

Ponovio je široka obećanja da će se nastaviti otvaranje kineskog gospodarstva i tržišta te jačati zaštitu prava na intelektualno vlasništvo.

Xi svoja uvjerenja izriče u razdoblju u kojemu američki i kineski pregovarači rade na tome da finaliziraju tekst o “prvoj fazi” sporazuma koji bi američki predsjednik Donald Trump i Xi trebali potpisati ovaj mjesec kako bi olakšali gotovo 16-mjesečni trgovinski rat koji je naštetio globalnom gospodarstvu.

“Nema zemlje koja bi samostalno mogla riješiti teškoće s kojima se suočava svjetsko gospodarstvo”, rekao je Xi u govoru.

“Moramo se udružiti, umjesto da jedni drugima prepuštamo rješavanje. Moramo srušiti zidove, a ne ih podizati. Moramo čvrsto stati protiv protekcionizma i unilateralizma. Moramo stalno rušiti trgovinske barijere, optimizirati globalnu vrijednost i lance opskrbe te zajednički poticati zahtjeve tržišta”, kazao je.

Kina je pokrenula uvozni sajam prošle godine kad se zahuktao kinesko-američki trgovinski rat, ističe Hina.

Kritičari kažu da jednotjedni sajam jednom u godini malo može utjecati na strukturalne zabrinutosti, uključujući slabu zaštitu intelektualnog vlasništva, nedostatno uklanjanje prepreka, te neravnopravan status za strani biznis u Kini, donosi N1.

Podijeli objavu