Podijeli objavu

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju je upozorio na potkopavanje NATO saveza u dosad najoštrijem odgovoru Berlina na kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona upućene toj organizaciji.

Macron je ovog tjedna rekao za Economist da je NATO u stanju “moždane smrti” navodeći nedostatak koordinacije i nepredvidljivost Amerike pod vodstvom predsjednika Donalda Trumpa. Također je izrazio sumnju u sigurnosno načelo saveza po kojemu će se napad na jednog saveznika tretirati kao napad na sve saveznike.

“Pogrešno bi bilo potkopati NATO. Bez SAD-a se ni Njemačka ni Europa ne bi mogle učinkovito zaštititi”, napisao je Maas u kolumni koju je online objavio Der Spiegel.

Maas podržava Macronov poziv na jačanje europskih obrambenih kapaciteta. “Zato zajedno s Francuskom naporno radimo na izgradnji Europe koja puno bliže surađuje u sigurnosnoj politici”, napisao je Maas.

No, upozorio je da se EU i NATO ne smiju okrenuti jedni protiv drugih.

FILE PHOTO: 30th anniversary of the fall of the Wall in Germany | Autor: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

“Da, trebamo snažnu i suverenu Europu, ali trebamo je u snažnom NATO-u”, kaže Maas.

Pozvao je na stvaranje Europskog sigurnosnog vijeća u kojoj bi Velika Britanija također trebala biti članica bez obzira na planirani pa odgođeni izlazak iz Europske unije.

Kaže da radi na toj ideji s francuskim kolegom Jean Yves Le Drianom i najavio da će Njemačka predstaviti okvir vijeća tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici 2020.

Francuska tradicionalno ima podvojenu ulogu u NATO-u i nije sudjelovala u strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. iako je bila među osnivačicama Sjevernoatlanskog saveza, ističe Hina. Ipak, Macronovi komentari samo mjesec dana prije samita NATO-a u Londonu 4. prosinca nisu bili očekivani.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak kako je Macron pretjerano reagirao, prenosi 24 sata.hr.

“Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi kako bi izrazio svoje mišljenje. Ja ne vidim na taj način stanje suradnje u NATO-u”, rekla je Merkel na konferenciji za medije u Berlinu uz glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Podijeli objavu