Podijeli objavu

Ukrajina očekuje da SAD održi ili čak poveća vojnu pomoć Kijevu za iduću godinu, iako je to pitanje dio političke borbe oko procesa opoziva predsjednika Donalda Trumpa koji su pokrenuli demokrati, rekao je ukrajinski ministar obrane Andrij Zahorodnjuk za Reuters.

Demokrati optužuju Trumpa da je ucijenio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zamrzavanjem gotovo 400 milijuna dolara vrijedne vojne pomoći Ukrajini, kako bi Kijev otvorio istragu o Hunteru Bidenu, sinu Trumpova glavnog suparnika Joea Bidena na predstojećim predsjedničkim izborima 2020.

Trump to naziva lovom na vještice.

Trump je zamrznuo u srpnju vojnu pomoć vrijednu 391 milijun dolara, što je odobrio Kongres, ali je u rujnu Trump ‘odmrznuo’ sredstva te tvrdi da nije o protuusluzi Zelenskom jer Ukrajina nije ni znala da je pomoć zamrznuta.

Zahorodnjuk je kazao kako je vojna pomoć bila zamrznuta kratko zbog čega nije imala učinak.

Kazao je za Reuters u intervjuu da Ukrajina očekuje istu vojnu pomoć, ‘ako ne i veću’ u 2020. te planira kupiti više protutenkovskih projektila Javelin, navodi Hina.

‘Uvriježeno mišljenje je u vladi i Kongresu da bi trebalo povećati (vojnu pomoć)’, kazao je ukrajinski ministar obrane.

Ukrajina je dobila dva patrolna broda klase Island kako bi pojačala svoje prisustvo u Crnom moru ove godine, a Zahorodnjuk očekuje tri dodatna broda u 2020.

Kazao je kako vojna pomoć ima i ‘simbolično značenje’ te pokazuje ‘podršku međunarodne zajednice Ukrajini, što za stanovništvo ima možda i veću važnost od same opreme’.

Izvor: Tportal.hr

Podijeli objavu