Podijeli objavu

Joker je postao najprofitabilniji film svih vremena utemeljen na stripu, a do sada je globalno zaradio više od 950 milijuna dolara.

Govori o tome na je koji način Arthur Fleck, koga glumi Joaquin Phoenix, postao Joker, Batmanov protivnik i jedan od najpoznatijih negativaca iz stripova, prenosi Hina.

Filmski poznavatelji spominju i moguću nominaciju za Oscara iduće godine, piše BBC.

Film je do sada zaradio 15 puta više od svote novca uložene u njegovo snimanje, piše Forbes.

Reditelj Todd Phillips režirao ga je s budžetom od 62,5 milijuna dolara, što je samo djelić novca uloženog u brojne druge filmske adaptacije stripova.

Profitabilniji i od filma Venom

Avengers: Endgame (Osvetnici: Kraj igre) film koji je do sada globalno zabilježio najveću zaradu, zaradio je približno 2,8 milijardi dolara, no s budžetom od 356 miliijuna dolara.

“Mislim kako film sam po sebi predstavlja intelektualni film zasnovan na stripu, i ljudi to jednostavno kupuju. Ljubitelji stripa ga gledaju jer je utemeljen na stripu, no plasira se dobro i među onima koji ne vole takve adaptacije”, rekla je novinarka Helen O’Hara za Radio 1 Newsbeat.

Uspjeh Jokera znači da je profitabilniji od filma Venom Tima Hardyja, koji je zaradio 854 milijuna dolara (početni budžet od 90 milijuna), kao i filma Deadpool Ryana Reynolda, koji je zaradio 783 milijuna dolara (uloženo 58 milijuna dolara).

Kotira bolje i od starijih filmova, poput Batmana, Ninja kornjača i Maske, najprofitabilnijih filmskih adaptacija stripova.

Ovakav je uspjeh Joker postigao premda nije prikazan u Kini, državi s najbrojnijom populacijom, i u konačnici će zarada vjerojatno biti veća.

Kineski filmski cenzori vrlo su strogi te zabranjuju prikazivanje filmova s previše scena seksa i nasilja.

Kina donosi još pola milijarde?

O’Hara vjeruje kako bi uspjeh filma u Kini u konačnici zaradi mogao dodati još pola milijarde dolara.

Ne treba zaboraviti ni to da je Joker dobio niz loših kritika zbog prikazivanja problema koji se odnose na mentalno zdravlje, kao i scena nasilja.

Usprkos tome, film su na internetskoj stranici Rottentomatoes.com jako dobro ocijenili i kritičari i ljubitelji filma, a postoje naznake da bi u dogledno vrijeme mogao dobiti nastavak, donosi Al Jazeera Balkans.

Podijeli objavu