Podijeli objavu

Danas se obilježava 24. godišnjica od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma odnosno kao Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir.
Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. prosinca. 

Ovaj datum kojim je rat u BiH zvanično okončan se slavi samo u Republici Srpskoj, jer ne postoji dogovor svih strana oko zajedničkih praznika na nivou države, navodi BUKA.

Dayton- Što, kada, zašto?

Daytonski mirovni sporazum pravni je akt sporazumnog karaktera parafiran u vojnom  aerodromu Wright- Patterson kod Dayton-a, u američkoj državi Ohio, da bi se zvanično prekinuo rat u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1992. do 1995. Sporazum se naročito bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine.

Konferencija  je trajala od 1. studenog do 21. studenog 1995. godine. Glavni sudionici su bili lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. prosinca.

Daytonski sporazum je bio kulminacija tzv. Shuttle diplomacije koju je otpočeo Richard Holbrook sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a. Shuttle se sastojao od posredničke diplomacije između zaraćenih strana. Jednostavnije gledano kontakt grupa Shuttle diplomacije je igrala ulogu poštara i moderatora koji su prosljeđivali i moderirali zahtjeve zaraćenih strana.

Mnoge osnove i preduvjeti Daytonskog sporazuma započeli su zapravo šatl diplomacijom još godinu dana prije završne konferencije. Jedan od najosnovnijih principa na kojima je Daytonski sporazum bio osnovan je bila podjela Bosne i Hercegovine po ključu 51-49 (51% teritorije Federaciji BiH i 49% Republici Srpskoj) koji je usuglasila tzv. kontakt grupa.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose reguliraju prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, uz međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje sporova isključivo na miroljubiv način.

Prvih pet godina po potpisivanju sporazuma u Daytonu je svakog novembra međunarodnim skupovima obilježavanja godišnjica okončanja rata u BiH.

Posljednji put predstavnici država-potpisnica i međunarodni posrednici okupili su se u bazi Wright-Patterson studenog 2000. godine, ali obilježavanju  jubileja tada nije prisustvovao nitko od potpisnika.

Bivši međunarodni izaslanik za Balkan Richard Holbrooke koji se smatra glavnim arhitektom sporazuma, rekao je listopada 2005. u Sarajevu da je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali da u njemu postoje i neke greške, nastale, uglavnom, zbog njegovog neprovođenja.

Holbrookeu je na desetogodišnjicu potpisivanja sporazuma u Daytonu uručena Daytonska nagrada za mir u znak priznanja za postizanje sporazuma.

Podijeli objavu