Podijeli objavu

Europska pučka stranka (EPP) odbacuje klimatski skepticizam, ali i zeleni socijalizam i utopijske klimatske politike radikalne ljevice, a rješenje za smanjenje emisija stakleničkih plinova vidi u klimatskim inovacijama, kaže se u stranačkoj platformi usvojenoj u četvrtak u Zagrebu.

EU je odgovoran za manje od 10 posto svjetske emisije CO2 i predsjednica nove Europske komisije postavila je ambiciozan cilj smanjenja emisija za najmanje 50 posto do 2030. godine.

Ursula von der Layen članica je konzervativnog bloka europskih stranaka koji je na kongresu u Zagrebu iznio svoju viziju za održivi planet, top temu u Europi nakon uspjeha Zelenih na europskim izborima i globalnih prosvjeda mladih za spas Zemlje.

Pučani smatraju da je emisije moguće smanjiti uz istovremeno otvaranje novih radnih mjesta.

Potrebna su ulaganja u istraživanje i razvoj svih dostupnih tehnologija s niskim udjelom ugljika ili bez njega radi smanjenja stakleničkih plinova kako bi se postigla nulta emisija, piše u dokumentu.

Krovna europska stranka desnog centra protivi se i klimatskom skepticizmu kojeg zastupa američki predsjednik Donald Trump, ali i zelenom socijalizmu i utopijskim politikama radikalne ljevice.

“Želimo podržati socijalnu tržišnu ekonomiju i stvoriti prave poticaje za građane i tvrtke da smanje svoj ugljični otisak”, ističu pučani.

Zalažu se za ukidanje subvencija za fosilna goriva i preusmjeravanje potpora tehnologijama za prikupljanje, skladištenje i ponovno korištenje CO2.

Put kojim treba ići je, po njima, preobrazba obrazaca potrošnje u kružno gospodarstvo u kojoj se otpad smatra resursom.

Ulaganja u zelene inovacije poboljšat će međunarodnu konkurentnost EU-a, a visoki europski standardi o okolišu te kvaliteta hrane i proizvoda nikada neće biti ugroženi pri trgovinskoj razmjeni s trećim zemljama, obećavaju europski konzervativci.

Drže i da svi budući trgovinski sporazumi između EU-a i trećih strana moraju uključiti klauzulu kojom se obvezuju stranke Pariškog sporazuma i predviđaju proporcionalne mjere u slučaju nepoštivanja, javlja Hina.

Sjedinjene Države istupile su iz Pariškog sporazuma, globalnog pakta za smanjenje emisije stakleničkih plinova i zaustavljanje klimatskih promjena, donosi Jutarnji.hr.

SAD, koji povijesno stvorio najveću emisiju stakleničkih plinova, postat će jedina zemlja izvan tog sporazuma, što je predsjednik Trump obećao kako bi dao poticaj industriji nafte, plina i ugljena u zemlji.

Podijeli objavu