Podijeli objavu

Papa Franjo upozorio je u petak da su tehnologija i globalizacija homogenizirale mlade ljude širom svijeta do točke gdje su njihova jedinstvenost i kulturalna individualnost postale ugrožene.

Osamdesetdvogodišnji Papa na sastanku s čelnicima drugih religija pozvao je mlade ljude da čuvaju kulturu koju su im predali preci i njeguju korijene, završavajući zadnji puni dan posjeta Tajlandu, piše Hina. Osudio je “sve veću tendenciju da se diskreditiraju lokalne vrijednosti i kulture nametanjem unitarnog modela” za vrijednosti mladih ljudi, referirajući se očito na zapadnjački utjecaj filmova, reklama i društvenih medija.

“To proizvodi kulturnu devastaciju koja je tako ozbiljna kao i nestanak životinjskih vrsta i biljaka”, rekao je. Očuvanje lokalne kulture također je tema posjeta u petak selu s većinski katoličkim stanovništvom Wat Roman u predgrađu Bangkoka gdje je pozvao današnje Tajlanđane da na kršćanstvo ne gledaju kao na stranu religiju.

Dominantna kultura u Tajlandu blisko je povezana s budizmom, premda je katolička manjina od manje od jedan posto općenito dobro tretirana u modernim vremenima, navodi Net.hr. Papa će iz Tajlanda otputovati u Japan.

Podijeli objavu