Podijeli objavu

Klub žena IDS-a i ove se godine priključio obilježavanju 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i međunarodnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Ovogodišnja kampanja  #RatifyILO190 usmjerena je na okončanje rodno uvjetovanog nasilja i uznemiravanja u svijetu rada.

Veliku zajednicu od šest tisuća organizacija i globalnih napora 1991. pokrenuo je Centar za globalno liderstvo žena –  Women’s Global Leadership, a pridružio mu se i Klub žena IDS-a.

– Za razumijevanje dvostrukog opterećenja žena – opterećenja obiteljskim i profesionalnim obavezama – važno je shvatiti da više od 75 posto neplaćenog rada u svijetu obavljaju žene. Briga o ovisnim članovima obitelji, bilo da se radi o djeci ili odraslim osobama, još je uvijek pretežito na leđima žena i u našim zajednicama. Stoga, Klub žena IDS-a zagovara politike koje olakšavaju usklađivanje obaveza obiteljskog i profesionalnog života žena i koje osiguravaju javne servise za brigu o ovisnim članovima obitelji kao što su dječje jaslice, vrtići i usluge za starije osobe – rekla je predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar.

Stoga, smatra ona, Klub žena IDS-a pozdravlja najavljene izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku u smjeru pooštrenja sankcija za počinitelje nasilja.

Naime, pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod 10 posto svih počinitelja nasilja, dok su ostali kažnjeni relativno blagim novčanim kaznama, odnosno uvjetnim zatvorskim kaznama i radom za opće dobro, navodi Hina. Zato Klub žena IDS-a još jednom podsjeća da su u Istri od 1998. do danas ubijene ukupno 22 žene, te je zabilježeno 17 pokušaja ubojstva.

– Svijet bez nasilja je moguć, ali za to su potrebni zajednički napori cijelog društva. Klub žena IDS-a podržava svako nastojanje koje ima za cilj iskorjenjivanje nasilja, bilo da se ono događa unutar obitelji, na poslu ili bilo kojem drugom mjestu i to je naša zajednička odgovornost – zaključila je Ćakić Kuhar.

Izvor: 24 sata.hr

 

Podijeli objavu