Podijeli objavu

Prosvjed “Hrvatska mora bolje”, na kojem su prosvjetari tražili veće koeficijente i bolje radne uvjete, napunio je zagrebački Trg bana Jelačića. Iako policija nije htjela davati procjenu broja okupljenih, sindikati tvrde da se okupilo više od 40.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, javlja Dnevnik.hr.

Čelnici sindikata obrazovanja poručili su da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i njegov status, što su prosvjednici popratili gromkim skandiranjem “Nema predaje”!

Iz Vlade su pozvali predstavnike sindikata obrazovanja na sastanak u 16 sati s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem, potvrđeno je Hini iz Banskih dvora.

Prema neslužbenim informacijama, na sastanku bi od predstavnika sindikata trebali biti Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Mihalinec: ‘Provest ćemo referendum’

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da će, ako se danas postigne dogovor, sindikati u iduća dva dana o tome provesti referendum među članstvom. Potvrde li članovi dogovor, štrajk bi bio prekinut i od četvrtka bi se obnovila nastava u školama.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak da će se postići dogovor sa sindikatima obrazovanja, i to prije svega zbog djece koja trebaju ići u školu, i ustvrdio da su svi Vladini potezi bili konstruktivni i išli u korist zaposlenih u obrazovanju.

U razgovoru s novinarima nakon sjednice Skupštine Hrvatske zajednice županija, koji je trajao više od 16 minuta, premijer je ponovno opširno objasnio što je sve Vlada učinila po pitanju plaća u obrazovanju i cijeloj državi, navodi Hina.

Novinarima je poručio da je u priči oko štrajka u obrazovanju važna i uloga medija kako se ne bi slala poruka da treba “stisnuti i ucijeniti” onoga koji “racionalno upravlja zemljom tako da ne radi dug za one koji će doći sutra”.

“Njega sada treba stisnuti, ucijeniti i natjerati ga – na što? Vratiti se na staro – napraviti jedan tour po financijskim središtima, izdati obveznice, zadužiti se, vratiti deficit, isplatiti lovu i reći: ‘Bravo, odlično si napravio’”, rekao je Plenković ustvrdivši kako bi to značilo da se “baca u smeće sve što je do sada napravljeno”.

‘U zemlji netko mora vidjeti širu sliku’

“Ne ide to tako, netko mora u zemlji vidjeti širu sliku, ako nema tko drugi, evo mi ćemo”, dodao je te ocijenio kako će doći do dogovora sa sindikatima.

KOLIKO JE BILO PROSVJEDNIKA NA TRGU BANA JELAČIĆA? Policija ne želi davati procjene, a sindikati tvrde: ‘Bilo nas je više od 40.000!’ 1
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Mislim da ćemo se dogovoriti, mislim da se trebamo dogovoriti. Za dogovor je potrebno dvoje – mi smo tu. Sve što smo dosad napravili pokazuje da smo konstruktivni. Ni jedan potez niti riječ s naše strane nisu bili krivi. Svi su potezi in favorem”, kaže Plenković.

Najvažnija su djeca, poručio je. “Da bi mogla napredovati, naučiti, polagati ispite i biti spremna odgovarati na izazove. Sutra kad izađu na fakultete i tržište rada moraju nešto znati, a da bi nešto znali moraju ići u školu”, rekao je.

Divjak: ‘Ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu’

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputila je u ponedjeljak pisanu poruku u kojoj je istaknula da su učitelji pokazali svoj stav, te da su ključevi za izlaz iz štrajka na stolu.

“Učitelji su pokazali svoj stav, a ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu”, poručila je ministrica Divjak koja se, kako je navedeno u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja, porukom oglasila zbog velikog interesa medija.

KOLIKO JE BILO PROSVJEDNIKA NA TRGU BANA JELAČIĆA? Policija ne želi davati procjene, a sindikati tvrde: ‘Bilo nas je više od 40.000!’ 2

Ministrica Divjak istaknula je kako treba poštovati činjenicu da su “učitelji jasno pokazali svoj stav i snagu”.

“Pozorno sam pratila poruke koje su poslane Vladi s prosvjeda na Trgu bana Jelačića i adresirat ću ih u svojem radu kao ministrica, kao i slučajevima kad smo se izborili za napredovanje i nagrađivanje najboljih i za status službene osobe”, poručila je Divjak.

Pauk: Štrajk je ušao “u crveno”, Komadina: Prosvjetari su najpotplaćeniji

Štrajk prosvjetnih radnika u ponedjeljak su komentirali župani Goran Pauk (HDZ) i Zlatko Komadina (SDP), pri čemu je Pauk rekao da je štrajk već ušao u “crveno” pa se nada da će uskoro završiti, a djeca se vratiti u školu, dok Komadina kaže da su prosvjetari najpotplaćeniji pa se Vlada nema pravo bahatiti i ignorirati ih.

“Ne bih želio oduzeti pravo bilo kome da traži, ali mislim da smo već ušli u ‘crveno’ što se tiče ovog štrajka i ja se stvarno nadam da će ti pregovori završiti i da ćemo do srijede, četvrtka imati djecu u školi”, rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk novinarima u zagrebačkom hotelu International, gdje je održana Izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija.

Pauk kaže da za razliku od nekih drugih štrajkova ovdje na određeni način pati netko treći – a to su djeca. Nije mala stvar kad dijete više razmišlja o štrajku  i hoće li sutra biti štrajka nego, recimo, o provjeri iz matematike, kazao je.

KOLIKO JE BILO PROSVJEDNIKA NA TRGU BANA JELAČIĆA? Policija ne želi davati procjene, a sindikati tvrde: ‘Bilo nas je više od 40.000!’ 3

Na pitanje misli li da je štrajk ispolitiziran, kako tvrdi premijer Andrej Plenković, Pauk kaže kako misli da se štrajka “u vrijeme koje je definitivno jako političko”.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da su prosvjetari najpotplaćeniji pa moraju biti “usustavljeni” s koeficijentima za ostale javne službe, prenosi Danas.hr.

“Oni imaju pravo tražiti, a Vlada nema pravo biti bahata i ignorirati ih. Odgovornost za ovaj dugačak štrajk je na Vladi, jer u konačnici dogovor će se postići, mogao se i prije postići”, ustvrdio je Komadina.

Podijeli objavu