Podijeli objavu

Redatelj Dario Juričan dobio je spor na Upravnom sudu i sada, prema pravomoćnoj presudi, na predsjedničkim izborima može koristiti ime Milana Bandića. Potvrdio je to danas sam Juričan na konferenciji za medije.

Juričan je listopadu uredno i legalno promijenio ime i dobio osobnu iskaznicu na kojoj piše da je on Milan Bandić. Iako je zagrebački gradonačelnik u početku tvrdio kako po tom pitanju neće poduzeti ništa, u cijelu priču ubrzo se uključio Središnji ured za gradsku upravu koji je odlučio da je zagrebački gradonačelnik stranka u postupku promjene imena koja mora dati dozvolu za Juričanovu promjenu imena. Takvo mišljenje potvrdilo je i Ministarstvo uprave.

OBRAZLOŽENJE SUDA

No, sada je Upravni sud donio pravomoćnu presudu prema kojoj Dario Juričan smije koristiti ime Milan Bandić te s tim imenom ići na predsjedničke izbore. Njihovu presudu Juričan je pročitao na konferenciji za medije.

“Razvidno je da su u vrlo kratkom vremenu i prvostupanjska tijela i tuženik, to je Ministarstvo uprave, donosili nezakonita rješenja a u cilju da se onemogući tužitelja da se koristi osobnim imenom koje mu je odobreno pravomoćnim rješenjem, a i da sudjeluje u izbornom postupku, a u čemu bi tužitelj zasigurno bio onemogućen da sud nije donio pravomoćnu sudsku presudu”, pročitao je Juričan pojašnjavajući kako sud tvrdi da se namjerno išlo s nezakonitim rješenjima izvan procesnih pravila i izvan zakonskih rješenja.

DIP-OVA IGRA

Također naglašava kako je sud kazao da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nema eksluzivno pravo na ime. “Upravni sud je oprao i Grad Zagreb i Ministarstvo i po njemu su njihova rješenja neobrazložena i nezakonita”, kazao je. Juričan je od DIP-a tražio pojašnjenje, ali oni su pogledali u registar i rekli da se pod njegovim OIB-om nalazi Dario Juričan.

Redatelj će sada tražiti da se u matičnom uredu ime pod tim OIB-om promijeni u Milan Bandić, a nakon toga planira se opet javiti DIP-u i tražiti novo tumačenje. No, kaže, ne očekuje probleme.

PRIKUPLJANJE POTPISA

Juričan je kazao kako očekuje da će u 12 dana prikupiti 15.000 potpisa za kandidaturu, te da ne vidi problem u tome da tijekom potpisivanja promijeni ime u kampanji. “Bandić me sabotirao na sve moguće načine. Tvrdio je da ja to radim samo zato da ga izvrnem ruglu i da je to igrokaz kojim promoviram sebe i svoj rad. Ja dnevno prikupljam oko 1000 potpisa i računam da ću do roka skupiti do 15 tisuća potpisa. Ja sam ozbiljan kandidat”, kaže Juričan.

Također je naveo kako će od šefa DIP-a tražiti da iz tijela za organizaciju izbora u Zagrebu makne Asju Etinger jer je donijela rješenje protiv njega, prenosi Telegram.hr. Naime, tvrdi kako se ona time nalazi u sukobu interesa.

Podijeli objavu