Podijeli objavu

Potres s epicentrom pored Nevesinja uzrokovao je štetu na nekim objektima u Hercegovini. Građani u Nevesinju su u panici i većina ih je još na ulici. Na području Mostara s nekoliko objekata pali su crjepovi koji su prouzrokovali štetu na automobilima.

Popucali su zidovi u nekim oštećenim školama te su preplašena djeca nižih razreda puštena kući. Nastava u čapljinskoj osnovnoj školi jutros je prekinuta, a otkazana je i u drugoj smjeni.

Načelnik Općine Nevesinje Milenko Avdalović kazao je da je nastava u školama u ovoj općini prekinuta i da ima štete na objektima, navodi N1.

– Treslo je dobro, Bogu hvala nema povrijeđenih, ali ima štete. Prekinuli smo nastavu u svim školama, popucali su zidovi, kazao je za N1.

Najjači potres u Hercegovini u 92 godine: Dvoje ozlijeđenih 1

Potres koji je u pogodio Hercegovinu magnitude 5,4 po Richteru spada među umjerene potrese koji uzrokuju štetu na slabijim građevinama, a u svijetu ih se dogodi oko osam stotina godišnje.

Potres koji je zatresao Hercegovinu u 10:20 sati, jedan je od jačih u toj regiji. Kako javlja Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), epicentar potresa bio je 11 kilometara sjeverozapadno od Nevesinja te se osjetio u BiH, Hrvatskoj, Albaniji i Srbiji. Potres je registriran na dubini od 10 kilometara.

Južna i zapadna Hercegovina su vrlo ugrožena područja potresima, a ovo je treći najveći potres u povijesti Hercegovine.

Najjači potres koji je do sada zabilježen u Hercegovini magnitude 6,0 po Richteru zabilježen u Ljubinju 1927. godine, dok je potres koji je pogodio Počitelj 1907. godine jačine 5,7 po Richteru, drugi najjači.

Najjači potres u Hercegovini u 92 godine: Dvoje ozlijeđenih 2

– Strah me, ali nije toliko strašno. Kad se dogodi potres mislim da bi trebalo stati kod vrata, ali sada to nije bilo moguće, kazala je studentica Ivana Markić, za studetnski portal Treci.ba, a to slično iskustvo doživio je i Nemanja Šagovnović.

-Da, osjetio sam potres. Bio sam na predavanju i čim smo osjetili potres istrčali smo van – kazao je ovaj student treće godine novinarstva za Treci.ba.

Dva radnika građevinske tvrtke “Građevinar-Fajić” ozlijeđena su uslijed potresa u Mostaru. Riječ je o tvrtki koja je angažirana na poslovima uklanjanja nestabilnih dijelova zgrade bivše Općine Mostar, odnosno objekta NAMA, njene konzervacije, a radnici su bili na skeli kad se tlo zatreslo.

-Srećom, riječ je o lakšim ozljedama, a radovi su nakon toga prekinuti, rečeno je Avazu u ovoj tvrtki.

Izvor: 24 sata.hr

Podijeli objavu