Podijeli objavu
Slovenska vlada u utorak je uputila u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena zakona o državnoj granici i zakona o javnom redu i miru kojima se zabranjuje djelovanje tzv. seoskih straža koje su se pojavile uz granicu s ciljem zaustavljanja ilegalnih migranata.

Tim zakonskim izmjenama predviđa se novčano kažnjavanje osoba ili skupina koje uz granicu paradiraju u maskirnim uniformama ili s replikama oružja, odnosno tzv. protumigrantskih ‘seoskih straža’.

Zaštita državne granice u isključivoj je nadležnosti policije, a takozvane seoske straže i paravojne garde pokušavaju se miješati u rad policije, ometajući njen rad, te u dijelu javnosti potiču uznemirenost i strah, navela je vlada u priopćenju nakon dopisne sjednice.

Slovenska vlada predlaže zato zabranu ‘svakog postupanja pojedinca ili grupe čiji je cilj nadzor državne granice na način koji je jednak ili podsjeća na izvođenje policijskih dužnosti’.

To, među ostalim, znači da se pojedinci ili skupine u pograničnom pojasu ne smiju pojavljivati u maskirnim ili sličnim uniformama ili s replikama oružja, a za prekršaj su zaprijećene su i visoke novčane globe. Pojedinac koji napravi takav prekršaj kažnjavat će se s najmanje 1000 eura, a ako ga napravi kao dio skupine globom od najmanje 1500 eura. Vlada je pojasnila da se odredbe o zabrani nošenja maskirnih i sličnih odora i trofejnog oružja ili replika ne odnose na organizirane komemoracije događaja iz II. svjetskog rata i prikaz povijesnih bitaka.

Uznemirenje javnosti zadnjih je tjedana na granici s Hrvatskom izazvalo okupljanje pripadnika tzv. Štajerske straže, kontroverznog Andreja Šiška iz Maribora, koji tvrdi da oni pomažu policiji u odvraćanju mogućeg novog migrantskog vala, što vlada demantira, piše Hina.

Očekuje se da će vladin prijedlog doći na dnevni red parlamenta na usvajanje do kraja godine.

Slovenska policija u subotu je u blizini Krškoga legitimirala i privela na obavijesni razgovor više pripadnika Šiškove formacije te je zaplijenila više komada replika oružja, ali je navela da nije utvrdila prekršaje koji bi se mogli sankcionirati prema trenutno važećim zakonima, prenosi Tportal.hr.

Podijeli objavu