Podijeli objavu

Bavarski državni arhiv kupio je Hitlerov ugovor o najmu rezidencije među ostalim predmetima ponuđenima na kontroverznoj dražbi nacističkih predmeta, objavio je glasnogovornik ustanove u srijedu u Muenchenu.

Arhiv je platio 6400 eura za razne dokumente među kojima i ugovor o najmu koji je nacistički vođa Adolf Hitler zaključio za adresu Prinzregentenplatz u ožujku 1933. u Muenchenu ubrzo nakon što je postao kancelar.

Među drugim kupljenim predmetima su platna koja su bila izložena u njegovoj rezidenciji a koja su od većeg interesa za arhiv, kazao je Andreas Nestl.

Dokumente je imao Hitlerov kućepazitelj i sada će biti u sastavu kolekcije koju će zainteresirani moći pregledati.

Dražba predmeta među ostalim Hitlerova šešira, haljine njegove družice Eve Braun i luksuznog izdanja Mein Kampfa izazvala je prosvjede protiv minhenske dražbovne kuće Hermann Historica.

Švicarsko-libanonski poslovni čovjek Abdallah Chatila potrošio je više od 600.000 dolara u nastojanju da kupi što je moguće više predmeta i odmah ih je donirao židovskoj humanitarnoj udruzi Zakladi Keren Hayesod, javlja Hina.

Želio je onemogućiti da ti predmeti završe u rukama neonacista. Na donaciju se odlučio nakon što je odbacio ideju da uništi kupljene predmete, donosi Glas Istre.hr.

Eurosko židovsko udruženje pozvalo je dražbovnu kuću da odustane od aukcije.

Podijeli objavu