Podijeli objavu
SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Okupljeni građani su sa protesta ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pozvali nadležne da za svu djecu osiguraju lječenje, bez izuzetka.(Foto FENA/Jasmin Hasečić)

Okupljeni građani su sa prosvjeda ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pozvali nadležne da za svu djecu osiguraju lječenje, bez izuzetka.

Iz Udruge „Sarajevska raja“ su naveli da je razlog za današnji prosvjed odbijanje liječenja djevojčice Nadin Smajlović kojoj je zbog nedostatka lijeka bila prekinuta terapija.

Predsjednik Udruge “Sarajevska raja” Nedim Ramić izjavio je da su morali reagirati, jer to nitko nije želio. Dodao je da je prvi zahtjev okupljenih građana da se što prije potpišu papiri da se Nadin odmah izmjesti u Tursku i tamo nastavi liječenje.

-Naš drugi zahtjev je da se sankcioniraju lijekovi koji to nisu potpisali i koji su potpisali da ne žele liječiti dijete, kao i  smjena menadžmenta KCUS-a. Treći zahtjev je za svu našu djecu i od Vlade FBiH tražimo da se zakonom zabrani oglašavanje prikupljanja sredstava za liječenje djece, da se to prestane i da se što prije reagira u slučajevima potrebe za izmještanjem djece, u roku od sedam dana. Smatramo da para ima i da se za prvu priliku mogu uzimati pare od akciza, dok se ne nađe neko drugo rješenje – dodao je Ramić, napominjući da neće odustati od  zahtjeva.

Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin Smajlović, kazala je da bi Nadin već dvadeseti dan bila bez terapije da u Turskoj nisu prihvatili da je liječe, prenosi Dnevni-list.ba.

– Moje dijete je prihvatilo ministarstvo Turske da liječi, Centar za tuberkulozu, jer je specifičan slučaj. Moje dijete nema tko liječiti ovdje, nitko neće da prihvati odgovornost. Fond osiguranja i reosiguranja je rekao da ne može nabaviti pojedinačne lijekove po toj miligraži i da se pokrene proces za izmještanje djeteta – kazala je Smajlović.

Navela je da je njezino dijete sada dobro, te da se opet javila KCUS-u, da pita jesu li nabavljeni lijekovi.

– Meni je rečeno  da nisu nabavljeni. Lijekova nema – dodala je Smajlović.

Podijeli objavu