Podijeli objavu

Prosvjetni sindikati i Vlada nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak su postigli dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od utorka ujutro te da od utorka kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcioniranja sustava obrazovanja.

Vlada je “u trokoraku”, kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

Na taj način smo došli do toga da sindikati prihvate i ono što je dogovoreno kroz temeljni kolektivni ugovor, 2+2+2, povećanje božićnice s 1250 na 1500 kuna, povećanje regresa s 1250 na 1500 kuna, povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2100 kuna, naveo je Plenković.

Premijerove riječi potvrdili su i sindikalni čelnici. “Mi smo danas konačno definirali dobro kompromisno rješenje, s kojim smo postigli konačni cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Dodao je da su dogovorili  i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2.

“Škola se normalno odvija u Hrvatskoj počevši od utorka, kompromis je postignut prije svega u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcioniranja sustava obrazovanja”, istaknuo je Plenković nakon pregovora.

“Uredba o koeficijentima se očekuje u četvrtak na sjednici Vlade”,  najavio je premijer dodavši kako će se uredbom riješiti položaj tajnika, računovođa  i ravnatelja, te položaj predavača i umjetničkih suradnika u visokom obrazovanju.

Naglasio je i kako će pitanje nenastavnog osoblja biti riješeno sporazumom koji će biti dodatak granskom kolektivnom ugovoru i vrijediti do prosinca 2022.

Osim materijalnih pitanja, paket obuhvaća i usvajanje akcijskog plana protiv nasilja u školama, te kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji  ukidanje anonimnih prijava.

“Ovo danas je kompromis i, najvažnije, to je interes mene kao predsjednika vlade da dođe do kraja štrajka i da škole normalno od sutra funkcioniraju”, naglasio je.

Ponovio je i kako se bez štrajka moglo doći do dogovora, te najavio analizu cjelokupnog sustava plaća u cilju dugoročno održivog sustava.

“Izlazimo u susret koliko možemo, ova je vlada prijatelj, ponajprije, poreznih obveznika jer ne zadužuje državu kao neki ranije i ne stvara dugove budućim generacijama”, kazao je.

Najavio je da će dani u štrajku biti plaćeni, ali ne i nadoknada nastave. “Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude”, rekao je.

Predsjednik Vlade podsjetio je što je Vlada sve prosvjetnim sindikatima  nudila proteklih tjedana, napomenuvši kako u tekućoj godini Vlada nije imala dodatnih sredstava za povećanje koeficijenata od 1. rujna ove godine što su prvo tražili sindikati.

“Ukupno povećanje plaće u javnom i državnom sektoru u mandatu ove Vlade bit će 18,3 posto, to je konzistentna politika povećanja plaća ove Vlade”, istaknuo je.

Na novinarski upit vidi li ovo kao vlastiti poraz Plenković je kazao da ova Vlada povećava plaće svima te da to ne treba biti predmet kritike.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je u ponedjeljak kako je u pregovorima s Vladom postignuto dobro kompromisno rješenje s konačnim ciljem nadoknade zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja od 6,11 posto, pa se štrajk prekida i od utorka ponovno kreće školska nastava.

Mihalinec je pojasnio je kako je podizanje koeficijenta na razinu od 1,406 za visoku stručnu spremu razlomljeno u tri koraka te će biti realizirano za godinu i mjesec dana.

“Time smo zajedno s Vladom ispunili ciljeve”, poručio je s konferencije za novinare u Banskim dvorima.

Dodao je kako su istodobno dogovorili izmjenu uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje istom dinamikom i postocima: 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto.

“Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći realizacijom sporazuma, a posebno je uređeno da najniže plaćena radna mjesta – tajnice i računovođe – dobiju postotak i ujednačenje koeficijenata”, istaknuo je Mihalinec.

Sindikati jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma

Ustvrdio je da prihvaćanjem takve uredbe o koeficijentima sindikati u odgoju i obrazovanju jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma u sustavu odgoja i obrazovanja.

U ime kolega iz ostalih sindikata najavio je da je štrajk zaustavljen i da se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji i nenastavno osoblje vraćaju na radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao.

“Imamo apsolutno povjerenje u Vladu i premijera da će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu kako je dogovoreno i da će biti pripremljen dogovoreni sporazum”, rekao je Mihalinec. Zahvalio je svima na strpljenju i podršci, od roditelja, učenika i ostale javnosti, naročito sindikalnom članstvu koje je sudjelovalo u sindikalnoj akciji.

Dodao je kako su dogovorili i bržu realizaciju akcijskog plana borbe protiv nasilja te u tome smo dobili potporu premijera.

Složili smo se da se rješenje može donijeti samo na ovaj način

Mihalinec je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li sada postignut cilj i zacrtano povećanje koeficijenata od 6,11 posto. “Izuzetno je važno da smo se složili da ovo rješenje može biti donijeto danas samo na ovakav način. Svima je sačuvan ponos i dostojanstvo i riješen status”, ustvrdio je.

Kazao je kako su sindikalna tijela ovlaštena donositi takve odluke, uvjeren da će zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja prihvatiti ovo rješenje i podržati sindikate u daljnjim sindikalnim aktivnostima, navodi Direktno.hr.

“Zahtjevi prema Vladi su ispunjeni, povećanje koeficijenata od 6,11 posto je utemeljeno, moralno i pravedno i sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna”, zaključio je Mihalinec.

U nedjelju navečer su pregovori sindikata s Vladom prekinuti, ali uz očekivanje da će se uskoro postići dogovor.

Pregovorima u nedjelju prethodili su pregovori prošlog tjedna u petak koji su također nakon tri sata završili bez dogovora, a nakon što su objavljeni rezultati sindikalnog referenduma na kojem je  90 posto prosvjetnih radnika odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini.

Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.

Protiv te Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama.

Sindikati su tražili povećanje plaća za prosječno 6,11 posto preko koeficijenata.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je da novu Vladinu ponudu njegov sindikat neće dati na izjašnjavanje članovima jer su se oni izjasnili da neće pristati ni na kakvu drugu ponudu osim povećanja koeficijenata, već će o novoj ponudi odlučivati sindikalna tijela.

I šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da njegov sindikat ne treba provesti izjašnjavanje kako bi donio odluku. Sindikat Preporod odlučio je međutim, kako je rekao njegov čelnik Željko Stipić, provesti referendumsko izjašnjavanje o novoj ponudi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.

Podijeli objavu