Podijeli objavu

Televizijske kamere ‘ulovile’ su čelnike Francuske, Velike Britanije, Kanade i Nizozemske dok su, kako se čini, ismijavali američkog predsjednika Donalda Trumpa na prijemu u Buckinghamskoj palači priređenom u utorak navečer uoči samita NATO-a. Zbog kobne trač partije Trump je skratio svoj boravak u Londonu, otkazao tiskovnu konferenciju i napustio samit, nazvavši pritom kanadskog premijera Justina Trudeaua ‘dvoličnim’.

Snimka kanadske televizije CBC pokazuje da su se francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Boris Johnson i njegov kolege Justin Trudeau iz Kanade te Mark Rutte iz Nizozemske očito dobro zabavljali u razgovoru s princezom Annom.

Johnson, prema snimci, pita Macrona ‘a vi zbog toga kasnite?’, na što Trudeau dodaje ‘kasni zato što se konferencija za novinare oduljila za 40 minuta’.

Nakon objave snimke, Trump je ljutito reagirao i američkim medijima izjavio: ‘Trudeau je pristojan tip, ali mislim da nije bio sretan jer sam ga prozvao zbog toga što ne želi povećati izdvajanja za NATO za 2 posto. On je premijer Kanade, oni su bogata država i trebali bi plaćati 2 posto više. Zato nije baš sretan, ali što ćete – tako je kako je’, rekao je Trump prije nego što je ljutito napustio skup, prenosi Independent.

Macron je u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trumpom koji je prije samita oštro napao Macrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Macron i Trump dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Macron je odgovorio da ‘ostaje pri svojim tvrdnjama’ o NATO-u kao savezu koji je u stanju ‘moždane smrti’, a što je Trump nazvao ‘uvredljivim’.

Justin Trudeau na snimci uz smiješak govori ‘lijepo se vidjela da je (Trumpova) ekipa ‘zinula’, kao da je pala s Marsa’.

Kao i za prethodnog samita NATO-a, Trump nije poštovao protokol već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija, ističe Hina.

Razgovor europskih čelnika s kanadskim premijerom slučajno snimljen kamerom kanadske televizije zacijelo neće poboljšati atmosferu u srijedu kada se održava samit vojnopolitičkog saveza u kojemu su odnosi zategnuti napose zbog turske vojne operacije u Siriji, donosi Tportal.hr.

Podijeli objavu