Podijeli objavu

Čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je da njegov sindikat neće večeras potpisati sporazum s Vladom, budući da se provedenim izjašnjavanjem čak 61,82% od ukupno ispitanih 10.677 članova sindikata i drugih sudionika štrajka izjasnilo protiv sporazuma, javlja Hrt.hr.

Stipić je na konferenciji za novinare kazao da se za prihvaćanje Vladine ponude izjasnilo 38,18% ispitanih, a protiv je bilo 61,82%.

Izjašnjavanje je provedeno u 385 škola u kojima djeluje Sindikat Preporod, a bilo je uključeno i nastavno i nenastavno osoblje.

– Jasno je da većina zaposlenih ovakav aranžman jedne priče ne podržava. Sindikat Preporod neće večeras potpisati taj sporazum, poručio je Stipić i dodao kako je ovaj rezultat izjašnjavanja poruka premijeru Andreju Plenkoviću, ali i sindikatima koji su sporazum prihvatili. Naglasio je kako je većina članova njegova sindikata pokazala da ne prihvaća ovakav kraj štrajka, zamjerajući ostalim prosvjetnim sindikatima što nisu ispunili obećanje da će prije odluke o prihvaćanju sporazuma provesti izjašnjavanje među sudionicima štrajka.

Kao bitan detalj pregovora istaknuo je drugu točku sporazuma o odluci sindikata na tijelima, bez izjašnjavanja članstva.

– Može premijer željeti što hoće, ali su tri sindikata na to pristala. To smatram lošim i štetnim za budućnost sindikalnog djelovanja, poručio je Stipić.

Ističe i kako sporazum ima i dobre i loše strane.

– Dobro je što ide povišica plaće i što ide i nastavnom i nenastavnom osoblju. Dobro je i što se shvatilo da plaće zaposlenih u obrazovanju zaostaju, a i što je ispravljena dugogodišnja nepravda prema koeficijentima tajnika i računovođa, izjavio je Stipić te naveo negativne strane.

Nije dobro, kaže, što je došlo do razjednačavanja zaposlenika u sustavu.

– Jer smo u štrajku bili zajedno i nije se pravila razlika tko je koji sindikat ili jest ili nije nastavnik, čak ni među onima koji jesu ili nisu u sindikatu. Jednu smo nepravdu rješavali, a stvorili novu. Nije dobro što potpisivanju nije prethodilo izjašnjavanje članstva i to je velik problem sporazuma, dodao je. Podsjetio je kako su sindikati mjesec i pol dana ponavljali kako se ništa neće potpisati prije provjere u članstvu. Uz to, dodao je kako njegov sindikat nije sklon rješenjima ‘odgođenog sindikalizma’.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja nisu svome članstvu na referendum ponudili vladin prijedlog.

“Iskrena ispovijest o tome zašto smo vas izdali”

Na web stranici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja objavljen je tekst pod naslovom “Iskrena ispovijest o tome zašto smo vas izdali”.

U tekstu, koji je potpisao, citiramo, “Vilim Ribić, glavni tajnik-izdajnik”, u ovom sindikatu objašnjavaju svoje poteze vezano uz štrajk i dogovor s Vladom RH.

Među ostalim, navode da su se priključili štrajku “zato jer bez našeg uključenja u štrajk izdaje ne bi moglo biti”.

– Naš Sindikat naknadno se priključio štrajku prosvjetara, uz tihu nelagodu njihovih sindikata. Riskirali smo dobre odnose s njima, jer su se oni bojali da će naši zahtjevi biti razlog Vladi da odbije njihove zahtjeve. Lagali smo vas kada smo rekli da se uključujemo zbog vas. Rekli smo da je to zbog nenastavnog osoblja jer ako njihovim zahtjevima udovolje da će onda povećane plaće za nenastavno osoblje u prosvjeti biti veće od plaća našeg nenastavnog osoblja na radnim mjestima iste složenosti, stoji u objavljenom tekstu.

Potom su o povećanju plaća za nenastavno osoblje napisali i sljedeće.

– Rezultat je da će nenastavno osoblje imati dvostruko veći postotni porast plaće od našeg znanstvenog i nastavnog osoblja, koje se u dobroj mjeri solidarno uključilo u štrajk, ne radi sebe. Dakle, nenastavno osoblje imat će idućih 13 mjeseci rast plaća od 12%, a znanstveno-nastavno 6,11 %. Da nije bilo izdaje, moglo je to biti i više, zar ne? Ove godine je rast plaća bio 5%, pretprošle godine 6%. Prije toga 8 godina su plaće bile ili zamrznute ili smanjene. Dok su u zdravstvu liječnici sada dobili 7%, a nezdravstveno osoblje 3%, u našem sustavu je nenastavno osoblje dobilo više od nastavnog. Svi će dobiti još i 1500 kuna božićnice i regresa, navode.

Cijeli tekst “Iskrena ispovijest o tome zašto smo vas izdali”, možete pročitati OVDJE.

Podijeli objavu