Podijeli objavu

Hrvatski Ured za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pokrenuo je istragu protiv sedmorice državljana Sjeverne Makedonije i dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su u 19 navrata organizirali ilegalne prelaske 166 stranih državljana preko granica s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom, prenosi agencija Hina.

USKOK sumnja da su sedmorica makedonskih državljana, starih 28, 41, 44, 29, 36, 48 i 38 godina, te dvojica hrvatskih državljana, starih 50 i 36 godina, od kraja travnja do 15. listopada dogovorili “nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana radi stjecanja materijalne koristi”.

Prevođenje migranata preko granice, koji su na području Petrove Gore ilegalno ušli iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, s nepoznatim osobama dogovorili su 28-godišnji i 41-godišnji makedonski državljani, nakon čega su njih dvojica s 38-godišnjim sunarodnjakom organizirali preuzimanje i prijevoz stranih državljana, objavilo je tužilaštvo.

Istražni zatvor

Strane državljane potom su preuzimali 29-godišnjak, 36-godišnjak, 48-godišnjak i dvojica hrvatskih državljana te su ih prevozili do blizine hrvatsko-slovenske granice na području Žumberka.

Za to vrijeme 28-godišnjak, 41-godišnjak i 44-godišnjak iz Sjeverne Makedonije vozili su ispred i iza njih u cilju uočavanja i izbjegavanja policijskih patrola, dodaje Hina.

Tako su u 19 navrata preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te iz Hrvatske u Sloveniju prebacili 166 stranih državljana, prenosi Al Jazeera Balkans.

USKOK je istražnom sudiji zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Podijeli objavu