Podijeli objavu

Većina Slovenaca smatra da bi Hrvatska morala implementirati presudu arbitražnog suda o granici, a skloni su blokiranju integracije Hrvatske u Schengenski prostor ako do toga ne dođe, pokazuju rezultati ankete koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo”.

Anketu o stajalištima slovenskih građana prema pitanju arbitraže prošlog je tjedna za taj list provela agencija Mediana, ali uz upozorenje da se nije radilo  o klasičnom terenskom ili telefonskom anketiranju nego odgovorima preko internet platformi na uzorku od 500 ispitanika. Zog toga je, kako navode, moguće pretpostaviti da uzorak sadrži nešto manje onih s nižim obrazovanjem, osoba slabijeg imovnog stanja  i starijih.
Čak 77,7 posto ispitanika navelo je da se slaže sa stajalištem svoje vlade kako arbitraža nije kompromitirana i da arbitražno rješenje samo treba implementirati, 14,3 posto ih je za povratak na bilateralni dijalog, dok se ostali nisu znali opredijeliti.

Odgovornost za nastalu situaciju u kojoj dvije susjedne države i članice EU-a i NATO saveza nemaju odnose kakvi bi trebali biti većina pripisuje političarima na obje strane, ali drže da bi Hrvatska trebala opozvati izlazak iz arbitraže i pristati na implementaciju arbitražne presude, kako joj predlaže slovenski državni vrh, pokazalo je ispitivanje slovenske javnosti prošlog tjedna.

Skoro četvrtina ispitanika, osim hrvatske strane, za neimplementaciju arbitraže krivi i slovenske političare iz oporbe, jer smatraju da narušavaju čvrstu poziciju vlade o tom pitanju. Na pitanje treba li Slovenija kao članica blokirati ulazak Hrvatske u Schengensku zonu i Organizaciju za ekonomsku suradnju  i razvitak (OECD) ako ona ne primijeni arbitražno rješenje, potvrdno je odgovorilo 70,3 posto ispitanika, 17,7 posto ih je protiv takvog uvjetovanja, dok se ostali nisu očitovali.

Što se tiče mogućnosti da se sud EU-a proglasi nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže, kako to očekuje i Hrvatska, više od 60 posto slovenskih ispitanika smatra da bi to negativno djelovalo na slovensko-hrvatske odnose, navodi Direktno.hr. S druge strane njih  6,6 posto navodi da bi prestanak procesa na tom sudu imao pozitivan učinak,  dok 22 posto sudionika ankete misli da stajalište spomenutog suda na odnose s Hrvatskom neće imati nikakvog utjecaja.

Podijeli objavu