Podijeli objavu

Francuski hotelijeri izgubili su pravnu bitku protiv elektroničke platforme Airbnb, slijedi iz presude Suda EU-a koja je objavljena u četvrtak.

Francuski sud obratio se za mišljenje Sudu EU-a slijedom tužbe francuskih hotelijera, koji smatraju da im Airbnb predstavlja nelojalnu konkurenciju i koji traže da se uvedu ograničenja za njegovo poslovanje sukladno zakonu o posredovanju nekretninama.

Brojni gradovi ne samo u Francuskoj nego i u cijelom svijetu žale se da Airbnb pogoršava stanje na tržištu iznajmljivanja stanova i dovodi do iseljavanja iz povijesnih gradskih središta koja tako ostaju bez stalnih stanovnika jer se stanovi prenamjenjuju za kratkoročni najam.

Airbnb je u Europi registriran u Irskoj, sa sjedištem u Dublinu i ta tvrtka upravlja, za sve korisnike izvan Sjedinjenih Američkih Država, internetskom platformom koja uspostavlja kontakt s najmodavcima s jedne strane te osobama koje traže tu vrstu smještaja s druge strane, javlja Hina.

Udruga francuskih hotelijera je u svom podnesku tvrdila da Airbnb ne povezuje samo dvije strane s pomoću istoimene platforme, nego obavlja djelatnost agenta za nekretnine a da pritom nema strukovnu iskaznicu, čime krši takozvani „Hoguetov zakonˮ, koji se u Francuskoj primjenjuje na djelatnosti profesionalaca koji se bave nekretninama. Airbnb Ireland je, s druge strane, isticao da se taj zakon u svakom slučaju protivi Direktivi 2000/31.

Tzv. Hoguetov zakon predviđa niz preduvjeta koje moraju ispuniti djelatnici i tvrtke koji se bave posredovanjem nekretnina.

Sud je zaključio da Francuska ne može od društva Airbnb zahtijevati da ima strukovnu iskaznicu agenta za nekretnine jer o tom zahtjevu nije obavijestila Komisiju u skladu s Direktivom o elektroničkoj trgovini.

Sud EU-a je potvrdio da internetska platforma Airbnb pruža “usluge informacijskog društva” i stoga ne podliježe francuskom zakonu koji regulira posredovanje nekretninama, donosi N1.

Usluge informacijskog društva regulirane su direktivom o elektroničkoj trgovini prema kojoj jedna zemlja članica nema pravo ograničavati poslovanje tvrtki registriranoj u drugoj članici.

Podijeli objavu