Podijeli objavu

U sukobu zagovornika nezavisnosti Katalonije i katalonske policije u Barceloni ozlijeđeno je 115 osoba od čega 55 policajaca, izvijestile su u četvrtak ujutro španjolska televizija TVE i novine Marca. Do sukoba je došlo u srijedu navečer oko stadiona Camp Nou gdje su nogometnu utakmicu igrali Barcelona i Real Madrid a koja je završila 0-0. Internetska platforma „Demokratski tsunami“ ondje je organizirala prosvjed protiv osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima, te zagovarajući referendum o nezavisnosti.

Tisuće osoba nosile su natpise „Španjolska, sjedni i razgovaraj“ a u ulicama oko stadiona prosvjednici su zapalili kontejnere za smeće praveći barikade. Bacali su boce i limenke na policiju. Policija je koristila palice i sredstva za rastjerivanje mase. Privedeno je desetak osoba. Prosvjednici su namjeravali iskoristiti utakmicu poznatu pod nazivom El Clásico, jednu od najgledanijih na svijetu, kako bi odaslali poruku o „nepravednim presudama“. Unutar stadiona izvjesili su veliki transparent „Sloboda“ te skandirali „nezavisnost“.

Utakmica Barcelone i Real Madrida trebala se igrati 26. listopada, deset dana nakon što je sudac Vrhovnog suda izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetericu katalonskih dužnosnika. Oni su organizirali referendum o nezavisnosti 2017. godine unatoč zabrani Ustavnog suda, a zatim su proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Zbog nasilnih prosvjeda u Barceloni utakmica je bila odgođena te se odigrala dva mjeseca kasnije. U srijedu su mjere sigurnosti bile na najvišoj razini u 117 godina dugoj povijesti El Clásica. Utakmica je neometano odigrana. Unutar stadiona nije bilo incidenata.

Barcelona i Real Madrid su tradicionalni rivali. Barcelona podržava referendum o samostalnosti te je u listopadu javno stala na stranu optuženih dužnosnika dok je Real Madrid simbol španjolske monarhije. Prosvjedi nakon osuđujućih presuda trajali su mjesec dana a onda su stali.

Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza pobijedila je na parlamentarnim izborima u studenom, no nije dobila dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade. Posljednjih tjedana vodi pregovore s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost, od koje traži podršku za formiranje velike lijeve koalicije na nacionalnoj razini. U srijedu su ti pregovori stali nakon što je ERC poručio kako neće odustati od uspostave republike Katalonije dok je PSOE rekao da pristaje samo na ono što dopušta španjolski ustav, a to nije referendum o samostalnosti, ističe Hina.

Katalonija sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku jedna je od 17 autonomnih pokrajina Španjolske. Od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, škole, bolnice i policiju a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama, donosi Večernji.hr. Španjolska središnja vlada iz Madrida upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Podijeli objavu