Podijeli objavu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak na svojoj godišnjoj tiskovnoj konferenciji kako očekuje da će Donald Trump ostati na dužnosti te da je postupak za njegov opoziv nastavak američke unutarnjopolitičke borbe, javljaju ruski i svjetski mediji.

Putin smatra da su optužbe protiv Trumpa izmišljene te da ga Senat neće maknuti s dužnosti američkog predsjednika.

Ruski predsjednik održava veliku tiskovnu konferenciju na kraju godine, a broj akreditiranih novinara opet je probio rekord. Akreditirano je 1895 novinara. Za usporedbu, prošle godine je za taj događaj bilo akreditirano 1702 novinara. Ovo je njegova 15. godišnja tiskovna konferencija od 2001. Prvi takav događaj privukao je više od 500 novinara.

Ruskog čelnika zabrinula je izjava ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskija o mogućnosti revizije Minskog sporazuma. Kijevu je potreban izravni dijalog s Donbasom, a njega nema, rekao je Putin ističući da vlasti u Kijevu nemaju ni želje za njim, javlja Hina.

‘Nema ničeg drugog osim Minskog sporazuma’, kazao je. ‘Jako me brinu izjave predsjednika Vladimira Zelenskija nakon njegova odlaska iz Pariza o tome da se Minski sporazum može revidirati’.

Po riječima Putina, ako bi se krenulo u to, moglo bi doći do ‘bezizlazne situacije’ na istoku Ukrajine. Također je izjavio da nema stranih vojnika u Donbasu, ali ima plaćenika na obje strane. Rekao je i kako je Rusija spremna zadržati tranzit plina za Europu kroz Ukrajinu, donosi Tportal.hr.

Komentirao je odluku Svjetske antidopinške agencije (WADA) o isključivanju ruskih sportaša sa sportskih natjecanja i ocijenio da je ona ‘nepravedna’ i ‘u suprotnosti sa zdravim razumom’. Za doping se moraju kažnjavati pojedinci kako ne bi zbog toga patili svi sportaši, smatra Putin.

Odgovarajući na pitanje o klimatskim promjenama, Putin je rekao da se Rusija zagrijava dvostruko brže od globalnog prosjeka. To je dovelo do rasta broja šumskih požara i poplava i Rusija mora poduzeti preventivne mjere, smatra ruski čelnik.

Izjasnio se protiv iznošenja tijela Vladimira Iljiča Lenjina iz njegova mauzoleja na Crvenom trgu, gdje se nalazi od 1924.

‘Što se tiče (Lenjinovog) tijela, smatram da ga ne treba dirati barem dok ima ljudi, a ima puno ljudi, koji svoj život, sudbinu, povezuju s tim, s određenim postignućima u prošlosti, postignućima iz sovjetskog doba’.

Podijeli objavu