Podijeli objavu

Predstavnički dom američkog Kongresa, gdje većinu čine demokrati, izglasao je opoziv (impeachment) predsjednika Donalda Trumpa! Ovakva odluka u Sjedinjenim Američkim Državama ranije je donesena samo dva puta. U posljednjih 240 godina, dakle, Trump je treći američki predsjednik protiv kojeg je Predstavnički dom Kongresa izglasao opoziv, ali ta odluka ne znači automatski i da će Trump biti smijenjen. O tome će zadnju riječ dati Senat SAD-a, gornji dom Kongresa. Odluka je donesena sinoć oko 20.00 sati po američkom, odnosno nešto iza dva sata ujutro po hrvatskom računanju vremena, nakon 55 dana istrage o mogućoj zloupotrebi dužnosti i ometanju rada Kongresa.

Treći put u povijesti: Predstavnički dom Kongresa izglasao odluku o opozivu američkog predsjednika 1

Odluku o opozivu Donalda Trumpa Predstavnički dom Kongresa donio je sa većinom od samo jednog glasa: 230 zastupnika bilo je protiv, a 231 zastupnik za opoziv predsjednika, pri čemu niti jedan zastupnik iz redova Republikanaca nije glasao za opoziv. Za opoziv su glasali demokrati, svi osim dvojice njihovih zastupnika. Ta dva zastupnika demokrata pri glasanju su stali na stranu republikanaca. Procedura je sada takva da će se u gornjem domu Kongresa – Senatu – održati svojevrsno suđenje, pri čemu će svi senatori, njih stotinu, biti porotnici. Ulogu suca imat će predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, dok će Trumpovi “tužitelji” biti lideri Predstavničkog doma.

U toku same rasprave u Predstavničkom domu njegova predsjednica Nancy Pelosi nazvala je Donalda Trumpa prijetnjom američkoj demokraciji.

– Danas smo ovdje da za narod obranimo demokraciju. Ako ne budemo djelovali sada, nećemo ispunili našu dužnost. Tragično je da su predsjednikovi bezobzirni potezi učinili opoziv nužnim. Činjenica je da je predsjednik neprekidna prijetnja za našu nacionalnu sigurnost i za integritet naših izbora – temelja naše demokracije, ustvrdilla je Pelosi, dodajući da Trump zastupnicima nije ostavio izbora. Notorna je činjenica, rekla je, da je predsjednik prekršio Ustav.

Podsjetimo, Demokrati optužuju predsjednika za zloporabu svog položaja zbog zahtjeva Ukrajini da ‘iskopa’ prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Proces se nastavlja idući mjesec u Senatu, gdje većinu imaju republikanci. Stoga se može pretpostaviti da Trump na kraju ipak neće biti opozvan. Da bi došlo do njegovog opoziva, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. U povijesti SAD-a nikad se ranije nije dogodilo da jedan američki predsjednik bude opozvan zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”, što je jedna od mogućnosti koje mogu dovesti do opoziva, prenosi Novi list.hr. Optužnicu protiv Andrewa Johnsona 1868. godine i Billa Clintona 1998. godine Senat je odbacio, dok se Richard Nixon 1974. godine sam povukao s dužnosti, ne želeći dočekati odluku Senata.

Podijeli objavu