Podijeli objavu

Zahvaljujući pobjedi u prvom krugu predsjedničkih izbora, SDP-ov kandidat Zoran Milanović gotovo će u cijelosti uspjeti pokriti troškove svoje izborne promidžbe novcem iz proračuna, a dobro će proći i njegovi protukandidati, Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Prema postojećim pravilima, odnosno odluci Vlade, kandidati koji u prvom krugu izbora osvoje deset i više posto glasova imaju pravo na naknadu troškova izborne kampanje, a koliko će svaki od njih dobiti, ovisi o posebnom izračunu, navodi dnevnik.

Kandidat s najvećim brojem glasova, naime, automatski dobiva milijun kuna iz državnog budžeta, a svakom sljedećem kandidatu koji je prikupio više od deset posto glasova pripada iznos razmjeran broju glasova.

Milanoviću, Grabar-Kitarović i Škori za svaki glas 1,78 kuna iz proračuna: pitate li se hoće li time uspjeti pokriti troškove kampanje, evo računice 1

Taj se iznos računa na način da se milijun kuna podijeli s brojem glasova pobjednika, a potom cijena jednoga glasa dalje množi s brojem glasova ostalih kandidata, kako bi se dobile pripadajuće im kune.

Slijedeći ovu logiku, s obzirom na to je Zoran Milanović u prvom krugu prikupio 560.901 glasova, cijena jednoga glasa na ovim izborima iznosi 1,78 kuna, što znači da će Kolindi Grabar-Kitarović pripasti 902.048 kuna, a Miroslavu Škori 825.612 kuna.

Grabar-Kitarović tim će novcem uspjeti pokriti tek 32 posto, a Miroslav Škoro 36 posto kampanje, donosi Jutarnji list.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Podijeli objavu